• 4

Ako umete da radite jedan od ovih 5 poslova u Srbiji, posao će vas da traži: Sektori koji vuku tržište

Prosečna zarada u Srbiji povećana je za 18,5 odsto u prethodne dve godine

  • 4
Srbija strani radnici posao građevina dostava Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Anketa sprovedena među srpskim privrednicima pokazuje da je situacija na tržištu rada stabilna i da većina očekuje rast ili nepromenjen nivo prometa usluga i dobara.

To potvrđuje i izveštaj NBS, koji ističe da su povoljna kretanja nastavljena i na tržištu rada.

Rezultati ankete PKS-a "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji", u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine pokazuju da su privrednici umereni optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju 2022. i planiraju veći obim investicija.

PKS navodi da, s druge strane, visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom ove godine.

Dodaje se da je većina kompanija u četvrtom kvartalu prošle godine zadržala ili čak povećala broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća.

Ističe se da čak 61 odsto preduzeća očekuje veći ili nepromenjen promet na početku 2022. godine.

Ocenjuje se da ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.

Anketa pokazuje da su preduzeća prošle godine najviše koristila sopstvena sredstva za poslovanje, čak 80 odsto firmi, a kredite tek 17 procenata, dok je podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo 40 procenata kompanija.

Više od milion i po radi kod privatnika

Dalje, kako pokazuje i NBS, prosečan broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru u 2021. iznosio je 1,67 miliona, što je skoro 100.000 više nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Kutije, plastika, skladište, fabrika Foto: Shutterstock

Najveće povećanje zaposlenosti beležimo u sektorima koji su nam najznačajniji sa aspekta rasta i razvoja ekonomije - u prerađivačkoj industriji (34.000 ljudi), zatim u građevinarstvu (15.000), kao i uslugama privatnog sektora, poput IKT usluga, trgovine, saobraćaja, turizma i ugostiteljstva.

"Istovremeno, prosečna zarada u Srbiji povećana je za 18,5 odsto u prethodne dve godine, vođena pre svega rastom zarada u privatnom sektoru, koje su u istom periodu povećane za 19,2 odsto.", navela je Tabakovićeva.

Istakla je da očuvano tržište rada u uslovima pandemije i dalji rast zaposlenosti i zarada predstavljaju najznačajniji izvor finansiranja lične potrošnje, za koju procenjujemo da će nastaviti da raste na stabilnim i zdravim osnovama, doprinoseći privrednom rastu, ali ne prekomerno i ne generišući veće inflatorne pritiske.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    19. februar 2022 | 11:42

    Prosečna zarada povećana je za 18,5% u prethodne dve godine, ali nedostaje nastavak priče.... U istom periodu sve je poskupelo prosečno najmanje 30%. Šta je pisac hteo da kaže?

  • asdf

    19. februar 2022 | 11:40

    Nijedan tekst o skoku cena zadnjih godina,a posebno meseci?

  • Ruja

    19. februar 2022 | 12:40

    A sve poskupelo bar 50 do 70 %

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>