• 3

Srbi koji su radni staž sticali i u Srbiji i u Kanadi, konačno će moći da ga spoje u jednu celinu

Svim našim državljanima koji žive u Kanadi, pored ostvarivanja penzinog osiguranja biće omogućeno i zdravsveno osiguranje

 • 3
Kanada, Srbija, pasoš

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović izjavio je da će desetine hiljada građana Srbije koji žive u kanadskoj pokrajini Kvebek moći da ostvaruju pravo na penzijsko osiguranje na osnovu radnog staža iz obe države.

On je za Tanjug rekao da je 1. februara stupio na snagu Ugovor o socijalnoj sigurnosti sklopljen između Srbije i Kvebeka koji obuhvata isplatu penizija iz Kvebeka u Srbiji i obrnuto, a reguliše takođe i pitanja zdravstvenog osiguranja, povreda na radu i profesiponalnih bolesti.

"Srbija je takav sporazum s Kanadom sklopila još 2014. godine, ali Kvebek ima poseban status unutar Kanade, tako da se na tu pokrajinu dosad taj sporazum nije odnosio. Sada je ta nepravda ispravljna i sada svi koji žive tamo mogu da ostvare pravo na penziju i zdrvstveno osiguranje", rekao je Panović.

Objasnio je da Ugovor sklopljen s Kvebekom omogućava da se radni staž ostvaren u Srbiji i Kanadi sabere, s tim da se penzija isplaćuje iz obe države, u skladu s godinama staža koje je osiguranik ostvario u Srbiji i Kanadi pojedinačno.

Naglasio je da će se osiguranicima računati i staž koji su ostvarili pre 1. februara, kada je Ugovor stupoio na snagu.

"Ugovor omogućava isplatu penzija iz jedne države u drugu, a zehtev se može podenti u mestu prebivališta na dvojezičnom elektronskom obrascu, tako da se zbog toga ne mora putovati u drugu državu", objasnio je Panović.

Dodao je da, je ovim dokumentom, osim penzionog oisiguranja, regulisano i pitanje zdravstvenog osiguranja za zaposlene, članove njihovih porodica, ali i studenata koji borave u Kvebeku, odnosno Srbiji.

Panović je najavio da su pri kraju pregovori o sklapanju ovakvog ugovora i sa Australijom, gde živi veliki broj srpskih iseljenika.

"U martu će biti još jedna runda pregovora i očekujemo da će pravo na penziju nakon toga u Australiji ostvariti desetine hiljada naših građana koji tamo žive",rekao je direktor Zavoda za socijalno osiguranje.

Podsetio je da je Srbija zaključila ugovore o socijalnom osiguranju sa 32 zemlje u svetu, na osnovu čega 250.000 srpskih državljana prima strane penzije u ukupnom godišnjem iznosu većem od 750 miliona evra, dok PIO fond za oko 70.000 korisnika srpskih penzija u tridesetak zemalja sveta isplati svake godine oko 70 miliona evra.

Video: Ovaj čovek je svojim šetanjem po snegu napravio umetničko delo svojom šetnjom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Raka

  21. februar 2022 | 12:26

  Briga o njima, kao da će se bilo ko od njih vratiti u Srbiju, a nama zakidaju na penzijama na osnovu toga što neko ima dovoljno staža, a nema godine života.

  8
  2

  Podelite komentar

 • Đorđe

  21. februar 2022 | 12:41

  Ma sigurno im treba prosek iz Srbije od 100 evrića.

  5
  3

  Podelite komentar

 • Koki

  21. februar 2022 | 12:48

  Ovima sto se zale na Srbiju - idite iz Srbije ako vam nije dobro!!!

  2
  9

  Podelite komentar