• 0
 ≫ 

Prelazak na evro gasi popularan biznis: Kraj za mnoge menjačnice u Hrvatskoj

 ≫ 

Mnogi vlasnici menjačnica, ukoliko ne pronađu alternativu na vreme izgubiće i novac i radnike

  • 0
Kovanica evra, evro, metalni novčić Foto: Shutterstock

PULA - Iako se evro uvodi u Hrvatsku od početka iduće godine, već ove godine trgovci će morati da istaknu dvojne cene, one u kunama i evrima. Prelazak na novu, evropsku valutu označi će kraj delatnosti menjačnica, čiji su se vlasnici već pripremili, a mnogi i preorijentisali na novu delatnost.

Valter Kapov, koji u Puli vodi dve menjačnice No1, kaže da je čak 90 posto menjačkog posla vezan za evro.

‘Nemamo drugog nego da zatvorimo, što se tiče našeg poslovnog usmerenja. Zatvaramo, to je definitivno kraj priče. Imali smo menjačnice po celoj Istri: u Poreču, Umagu, Labinu, Pazinu i sve smo ih pozatvarali. Pripremili smo se na vreme’, kaže Kapov, koji u pulskim mjenjačnicama zapošljava šestoro ljudi, prenosi SEEbiz.

Šta će biti s njima i da li planira preorijentisati delatnost?

‘Promena je moguća. Imamo raznorazne opcije, širi spektar delatnosti, od cvećare nadalje, nismo vezani samo za ovaj posao. Radnici koji žele ostati će sigurno dobiti posao, ali u nekoj drugoj delatnosti, kaže Kapov te procenjuje da u Puli sigurno posluje desetak menjačnica. Kaže da opstanak bez evra nije moguć jer na sve druge valute otpada manje od deset posto posla, a to ne bi bilo dovoljno ni za pokrivanje zakupa poslovnog prostora, a kamoli plata’ I u drugim pulskim menjačnicama su zabrinuti zbog najavljenog uvođenja evra. Smišljaju, kažu, što će ubuduće raditi. Opcija je preusmeriti delatnost i raditi nešto drugo.

Ester Jurinović iz Udruženja zanatlija Pule kaže da je u ovoj asocijaciji 19 zanatlija koji imaju upisanu delatnost menjačnica. ‘U svakom slučaju, neće im se isplatiti jer su na evru bazirali glavni deo posla. Mora će da se orijentišu na nešto drugo’, kaže Jurinović.

U Hrvatskoj posluje oko tri hiljade menjačnica sa desetak hiljada radnika koji će s uvođenjem evra ostati bez posla ukoliko poslodavac ne promeni delatnost.

Video: Predstavljen izgled hrvatske kovanice evra sa likom Nikole Tesle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>