• 0

Potražnja za IT kandidatima porasla za čak 65%, ali ovo su njihovi novi uslovi

IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11500 pozicija

  • 0
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija

Foto: Pixabay

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, čak ga ni pandemija korona virusa nije poljuljala. Zbog specifičnosti i obima posla, ponuda radnih mesta raste velikom brzinom. Sa druge strane, deficit kadrova je i dalje prisutan, što govore i novi podaci sajta HelloWorld.rs.

U prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65%. Drugim rečima, na sajtu je tokom 2021. IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11500 pozicija u odnosu na nešto manje od 7000 raspisanih oglasa 2020 godine.

Ponudu poslova na sajtu Helloworld.rs prati i povećan broj konkurisanja koji je u prethodnoj godini porastao za 25% u odnosu na 2020. Uprkos ovom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada.

I Java i Java script programeri na vrhu liste

Kada govorimo o konkretnim znanjima, tokom prethodne godine poslodavci su najviše tražili IT-jevce sa poznavanjem sledećih programskih jezika: JavaScript i povezani frameworkovi (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP i povezani frameworkovi (Symfony, Laravel), C++.

U skladu sa tim, poslodavci su u 2021. godini najčešće raspisivali oglase za sledeće pozicije:

JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, .NET Developer, System Administrator / Engineer, Frontend developer i PHP Developer.

Iako se često čuje da seniora nema ni za lek, podaci pokazuju da je najviše oglasa, više od 2/3 bilo bilo namenjeno mediorima, odnosno kandidatima koji imaju od 2 do 5 godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije.

Poslodavci su objavili tek ¼ oglasa za seniore, dok je najmanji broj oglasa, tek svaki deseti bio namenjen juniorima.

Fleksibilno radno vreme najbitniji benefit

Na pitanje gde najčešće traže posao IT-jevci su na prvom mestu naveli sajtove za zapošljavanje, potom LinkedIN i sajtove kompanija. Slede preporuke prijatelja, kao i društvene mreže.

Što se tiče beneficija koje mogu da ostvare kod svog poslodavca zaposlenima u IT-ju najbitnije je fleksibilno radno vreme, rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke, pokazalo je istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ koje je sproveo HelloWorld.rs. Interesantno je da je na 4.mestu po važnosti privatno zdravstveno osiguranje, pa tek onda nagrade i bonusi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>