• 0

"Srbija može da bude Meka za investicije u OIE": Zakoračili smo u energetsku tranziciju

"Radićemo na stvaranju još boljih uslova za investicije zajedno i sa privatnim i sa javnim sektorom"

  • 0
Zorana Mihajlovic, kzn Foto: MRE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas da je uloga privatnog sektora u procesu zelene energetske tranzicije veoma važna i da je samo kroz saradnju javnog i privatnog sektora moguće imati više investicija u zelenu energiju.

”Energetska kriza u Evropi i svetu, pa i u Srbiji, pokazala je da ukoliko zaista želimo da obezbedimo energetsku bezbednost, da imamo dovoljne količine električne energije za privredu i stanovništvo, onda moramo da se menjamo i da idemo ka novom modelu rasta, zasnovanom na zelenoj energiji. Srbija je izmenama zakona u oblasti energetike prošle godine napravila prvi korak u oblasti energetske tranzicije. Doneli smo i podzakonska akta bez kojih nema primene zakona. Sada radimo na izradi dva strateška dokumenta koji su važni kako bismo povećali energetsku efikasnost i udeo OIE, i da bismo definisali ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova – to su integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku i nova strategija razvoja energetike. Očekujem da u narednih mesec dana budu predstavljeni scenariji integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana”, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji ”Privreda Srbije na tržištu električne energije”.

Ona je istakla da je, bez obzira na sve prepreke, put Srbije u narednom periodu jasan, da se već radi na povećanju energetske efikasnosti, da se mora raditi na smanjivanju emisije gasova sa efektom staklene bašte i razvoju sektora obnovljivih izvora energije, gde je posebno važna uloga privatnog sektora.

”Bez stvaranja uslova za privatne investicije, naša energetika neće imati budućnost. Radićemo na stvaranju još boljih uslova za investicije zajedno i sa privatnim i sa javnim sektorom, kako bismo imali više investicija u OIE, ali i da bismo obezbedili uslove za energetsku stabilnost i sigurnost snabdevanja. Verujem da ako budemo radili zajedno, Srbija može da privuče mnogo više investicija i da bude Meka za investicije u OIE”, rekla je Mihajlovićeva.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>