• 3

Mačva je raj za šverc duvana: Zarada milionska i višestruko veća od otkupne cene

U improvizovanom skladištu u jednom domaćinstvu u Uzveću policija iz Bogatića je nedavno pronašla 2,34 tone duvana u listu

  • 3
Duvan, Mačva

Foto: D. Grujić

U Mačvi je lane policija zaplenila 2,16 tona duvana, a na 26,5 hekatara nelegalnog zasada uništeno 50 tona, ukupne vrednosti 24 miliona dinara. Zarada na crnom tržištu je milionska, navodno veća od prodaje narkotika.

U improvizovanom skladištu u jednom domaćinstvu u Uzveću policija iz Bogatića je nedavno pronašla 2,34 tone duvana u listu. Bale suvog duvana su bile prekrivene senom, a zbog sumnje da je domaćin nameravao da ga proda protiv njega je podneta krivična prijava.

Ovo je rekordna zaplena duvana u ovom kraju koji je u Srbiji poznat po najvećim površinama na kojima se gaji, ali i kao raj za šverc i nelegalnu prodaju.

Tokom prošle godine policija je zaplenila 1,16 tona duvana u listu i 1 tonu rezanog duvana, kao i 947 boksova cigareta, ukupne procenjene vrednosti 6 miliona dinara. Dobro upućeni sagovornici Telegrafa.rs navode da se na crnom tržištu duvana ostvaruje milionska zarada, koja je, navodno, veća od prodaje narkotika.

Prosečna cena koji na kraju berbe plaćaju otkupljivači je između 2 i 2,5 evra po kilogramu, a na crnom tržištu su cene duplo ili višestruko veće. Suvi duvan u listu se prodaje od 4 do 5 evra, a rezani, navodno, ima cenu između 10 i 12 evra po kilogramu, što objašnjava zašto pojedini proizvođači rizikuju.

- Duvan se uzgaja na osnovu ugovora u kojima se tačno navodi površina. Pojedini proizvođači zaborave na ugovor, pa posade veću površinu nadajući se da to niko neće primetiti, a bilo je slučajeva da su duvan sadili potpuno ilegalno bez ugovora. Ako ih inspekcija ne otkrije, taj duvan od jeseni se prodaje na crnom tržištu - kaže izvor Telegrafa.rs.

Inspekciji teško mogu da promaknu ovakve malverzacije, a naročito potpuno nelegalna proizvodnja jer postoje snimci njiva. Prošle godine je, na primer, posle kontrole inspekcije na 26,5 hektara zaoravanjem ili tarupiranjem uništeno više od 50 tona duvana čija je vrednost preko 18 miliona dinara.

- Češći su slučajevi kada proizvođač izvesne količine duvana ne proda otkupljivaču već ih zadrži i sakriva da bi prodao na crnom tržištu. Policija je pronalazila duvan u podrumima, šupama, kolebama, kućama, a skladišta su uvek dobro maskirana. Bilo je zaplena i u automobilu, kada je duvan već bio na putu do kupca - otkriva izvor Telegrafa.rs.

Duvan je akcizna roba koja puni budžet, zbog čega inspekcija i policija neprestano rade na suzbijanju sive ekonomije. Proizvođači smatraju da je crno tržište "procvetalo" kada je država ukinula subvencije za površine na kojima se sadi duvan, dok otkupljivači godinama ne povećavaju cenu.

- Ovo je veoma skupa proizvodnja i poslednjih nekoliko godina površine pod duvanom se sve više smanjuju - kaže proizvođač iz okoline Bogatića.

Dodaje kako su ulaganja iz godine u godinu višestruko povećana, a najveći problem je radna snaga jer berača nema dovoljno.

- Država bi trebalo da razmisli o subvencijama. Proizvođači duvana su na lošem glasu zbog nelegalne trgovine jer se više ne zaplenjuju kilogrami već tone duvana koji je namenjen švercu. Policiji smo svi sumnjivi samo zato što gajimo duvan, ali većina nas pošteno radi i ne bavimo se time. Želimo pošteno da zaradimo kao i svaki drugi seljak koji gaji pšenicu, kukuruz ili povrće - zaključuje ovaj proizvođač.

Video: Srpski carinici su na Batrovcima otkrili tajni bunker: Kad su pajserom odvalili letvu videli su ovo!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • ☝️

    22. februar 2022 | 13:50

    Samo neka rade i neku su zdravo, napred Mačva. U ovoj državi ako se ne snađeš umireš. Od poštenog rada nema ne moze da ziviš. Samo zive lopovi,kriminalci,starlete,pevači,mafija. Kome je sve dozvoljeno,a postenom svetu nista zato i propadamo.

  • J..

    22. februar 2022 | 17:01

    Hm..pa da uslove proizvođača ili mu sve unište!!koja je to duvanska mafija ,oni da zarade a seljak da rmbaci!

  • Kole

    22. februar 2022 | 16:23

    Da... treba da nas deru duvanske industrije.. Iznesoše sve pare iz zemlje...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>