• 2

U senci rata raste cena robe koja utiče na naše privrednike, a malo ko obraća pažnju: Skok od 200 odsto

Beleži se još jedan skok na koji malo ko obraća pažnju, a čije posledice mogu biti dalekosežne, pa i po naše privrednike

  • 2
Skok cene metala Foto: Shutterstock

Jutros je zavladala panika na berzama, a investitori su mahom počeli da rasprodaju akcije. Nafta je skočila prvi put za sedam godina tako da je preskočila prag od 100 dolara. Trenutno se truguje na nivou od 105 dolara za barel.

Istovremeno, obustavljeno je trgovanje na moskovskoj berzi zbog cene rublje i tržište sada pomno prati situaciju da li će i koje mere biti donete. Raste i cena žita jer je Rusija zaustavila svoje brodove koji ga prenose.

Međutim, u senci ovog ludila, sporadično, beleži se još jedan skok na koji malo ko obraća pažnju, a čije posledice mogu biti dalekosežne, pa i po naše privrednike.

"Ono što se malo ima u vidu, a u kontekstu ponašanja korporacija, jeste cena berzanskih metala. Nikl i aluminijum, kao i bakar. Njihove cene, umesto što su krenule polako da padaju i da se smiruju, drastično će da porastu. Kad kažem drastično, mislim u odnosu na nivo pre pandemije", rekao je za Telegraf Biznis ekonomista Đorđe Đukić.

Prema rečima našeg sagovornika, zbog tenzije i sukoba oko Ukrajine, cene energenata će jednostavno da rastu.

- Tako će i troškovna inflacija biti u fokusu monetarnih vlasti, mnogo više nego prethodnih dana - zaključio je on.

Cena aluminijuma je inače, poslednje nedelje skočila za više od 200 odsto. 

Komentarišuću strmoglav pad akcija na početku trgovanja, Đukić nam kaže da tržište reaguje nervozno, što je i prirodno jer je reč o visokom stepenu rizika.

Prema njegovim rečima, za kompanije i realnu privrednu aktivnost uticaj će imati inflacija koja će biti intezivnija u narednom periodu kao posledica trenutnih previranja. Kako objašnjava iz svog ugla, ukoliko troškovna inflacija bude sve intezivnija, pritisci na rast potrošačkih cena će biti sve veći.

Cena rude gvožđa premašila je nivo od 150 dolara po toni. Veća građevinska aktivnost, po pravilu, podrazumeva veću proizvodnju čelika, što zauzvrat jača potražnju za rudom gvožđa.

Više radova, više čelika. To vuče i cene. Naime, čelik je u nabavci već kupljen za 3 dolara više. Što u praksi znači, primera radi 350 evra više po jednom objektu u koji uglavnom ide čelik.

Video: Panika na ulicama ukrajinskih gradova: Građani u redovima ispred bankomata i prodavnica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    24. februar 2022 | 13:00

    Rasti će cene energenata a posebno nafte i gasa koju smo prodali Rusima da je oni vade po Vojvodini i skupo nam prodaju jer smo nesposobni da to sami radimo, a i država se ne planira odreći svojih poreza i akciza jedino kad svi pocrkamo od glado

  • AK 47

    24. februar 2022 | 13:38

    ANASI GLOFARI JEDVA CEKAJI....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>