• 0
 ≫ 

Turski radnici imaju poteškoće sa poslovanjem u firmama na Zapadnom Balkanu

 ≫ 

Države su dužne da brinu o stranim radnicima isto kao i o domaćim

  • 0
Građevinski radnici Foto: Nikola Tomić

U Hrvatsku dolaze i firme koje se ne pridržavaju minimalnih standarda poštovanja prava radnika, a onda trpe i domaći radnici - upozorava Jasenka Vukšić, predsednica Sindikata građevinarstva Hrvatske. Sindikalci obilaze gradilišta i strane radnike, kojih je u Hrvatskoj sve više, i informišu ih o pravima.

Nedeljom skraćeno

Početkom 2021. godine stupio je na snagu zakon koji reguliše rad upućenih radnika u Hrvatskoj. Neka od minimalnih prava su polučasovne plaćene pauze, najmanje četiri nedelje godišnjeg odmora, naknade za teške uslove rada od pet do 50 odsto, prekovremeni i noćni rad koji se plaća 30 odsto više, 50 odsto više plaćeni rad nedeljom i praznicima. .. Tako na papiru, ali ne u praksi.

Sindikat je u okviru EU projekta uveo i prava radnika dve turske kompanije angažovane na izgradnji pruge Križevci - Koprivnica, a potom je grupa radnika dobila otkaz! Samo zato što su, tvrdi, u pauzi došli u kratak kontakt sa sindikatom. Radnici su SMS-om dobili rešenje o otkazu i istog dana su prevezeni u matičnu zemlju. Pravo na organizovanje, upozorava on, osnovno je pravo svakog čoveka, prenosi Večernji list.

Od radnika su saznali da rade između 250 i 300 sati mesečno, svakog dana osim nedelje od 7 do 18 časova, a nedeljom nešto kraće, s tim što se prekovremeni rad i rad u otežanim uslovima ne plaćaju dodatno! Sindikat je zatražio hitnu reakciju Državne inspekcije rada i uključivanje Ministarstva prometa, komunikacija i infrastrukture i HŽ Infrastrukture kao investitora u rješenje.

- Pripremamo zahteve za zaštitu prava radnika koji su tajno postali naši članovi - kaže nam Vukšić.

A kako je u drugim firmama? – Ako rade u dobro organizovanim firmama, imaju približno ista prava kao domaći radnici, a u onim preduzećima koja beže od sindikata ima svakakvih situacija. U Međumurju postoje firme koje posuđuju radnike. Sastavljaju se fiktivni ugovori o podugovaranju. Ima i slučajeva da se povrede na radu ne prijavljuju. Nemamo ništa protiv stranih kompanija koje poštuju prava radnika. Mi smo za sistemsko rešavanje problema - kaže Vukšić.

Stižu inspektori

U Državnoj inspekciji rada kažu da je inspekcija u operativni plan nadzora za naredni period uvrstila nadzor u ova dva preduzeća. Ali, kažu, nisu nadležni da ocenjuju da li su otkazi bili zakoniti ili ne. Ističu da je za to nadležan sud. Od dve turske kompanije nismo dobili odgovore na pitanja.

Prava stranih radnika u Srbiji

U poslednjih par godina broj stranih radnika na domaćim gradilištima i u domaćim fabrikama znatno se povećao. Među stranim radinicima na našem tržištu primećeni su radnici iz Turske, Kine, Bangladeša, Indije, Azerbejdžana, Albanije...

Uslovi rada i boravka strane radne snage često nije na zavidnom nivou.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>