• 4

Ukrajina je glavni proizvođač gasa za čipove: Veliki IT igrači već u problemu

Veliki igrači će morati da traže alternativu

  • 4
čip, čipovi Foto: Freepik

Ruska invazija na Ukrajinu preti da odjekne širom globalne industrije čipova i pogorša trenutna ograničenja u lancu snabdevanja.

Ukrajina je glavni proizvođač neonskog gasa koji je ključan za lasere koji se koriste u proizvodnji čipova i snabdeva više od 90% američkog tržišta neona za poluprovodnike, prema procenama istraživačke firme Teket.

Oko 35% paladijuma, retkog metala koji se takođe koristi za poluprovodnike, dolazi iz Rusije. Konflikt koji ometa izvoz ovih elemenata mogao bi pogoditi igrače poput Intela, koji, prema JPMorgan-u, dobija oko 50% svog neona iz istočne Evrope.

ASML, koji snabdeva mašine proizvođačima poluprovodnika, dobija manje od 20% gasova koje koristi iz zemalja pogođenih krizom. Kompanije bi se mogle obratiti Kini, Sjedinjenim Državama i Kanadi kako bi povećale zalihe, kaže JPMorgan. Ali ovo može biti spor i dug put. Iako je industrija za proizvodnju čipova uspela da se izbori s povećanjem cena neona, razmere današnjeg sukoba izgledaju kao mnogo veći izazov.

Video: Ukrajinci puštoše prodavnice: Gužve u marketima, prazni rafovi, nabavljaju se velike količine zaliha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>