• 0
 ≫ 

Moskva saopštila da je pripremila uzvratne sankcije zapadnim zemljama

 ≫ 

Što se tiče uzvratnih sankcija, one su takođe spremne. One neće odražavati sankcije Zapada Rusiji, ali smo svesni slabih tačaka Zapada. Takođe smo pripremili čitav paket sankcija, koji će biti primenjen protiv onih država koje su sankcionisale Rusiju - rekla je redsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko

  • 0
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Moskva Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije obećalo da "snažan odgovor" Moskve na američke sankcije neće biti "nužno simetričan, već dobro proračunat i bolan za američku stranu".

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je u petak da je Moskva pripremila uzvratne sankcije zapadnim zemljama.

- Što se tiče uzvratnih sankcija, one su takođe spremne. One neće odražavati sankcije Zapada Rusiji, ali smo svesni slabih tačaka Zapada. Takođe smo pripremili čitav paket sankcija, koji će biti primenjen protiv onih država koje su sankcionisale Rusiju - rekla je ona novinarima.

Saopštenje je usledilo nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio niz novih sankcija Rusiji, opisujući ih kao mere koje bi "nametnule ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji, kako odmah tako i tokom vremena".

POTUS je rekao da sankcije imaju za cilj da nanesu štetu ruskom tehnološkom sektoru, uključujući presecanje više od polovine njenog uvoza tehnologije, kao i njene svemirske, vazduhoplovne i vojne industrije.

Istovremeno, Bajden je odbacio isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, kao što su neki evropski saveznici predložili, tvrdeći da bi sankcije imale jednak ili čak veći efekat.

I Velika Britanija je najavila niz novih sankcija, za koje je rečeno da će uvesti Rusiji zbog početka specijalne operacije u Donbasu za odbranu Donjecke i Luganske Narodne Republike, DNR i LNR, respektivno. Britanska vlada je dodala 11 novih spiskova sankcija i uvela ekonomska ograničenja za preko 100 pojedinaca, entiteta i njihovih filijala.

Video: Putin proglasio početak vojne akcije: Ko pokuša da nas zaustavi, suočiće se sa neviđenim posledicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>