• 0

Putin potpisao poseban zakon da izbegne sivu poresku listu EU: "Dođite u naš ofšor"

Ovaj dokument zaobilazi ograničenja EU

  • 0
Rusija, ofšor, offshore Foto: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o "prilagođavanju režima posebnih administrativnih regiona (SAR)" i otklanjanju pretnje da Rusija uđe na „sivu“ poresku listu Evropske unije.

Dokiment je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako je objasnilo Ministarstvo finansija, izmene takozvanog „ruskog ofšor“ režima pripremljene su nakon konsultacija sa EU kako bi se uskladio sa zahtevima za dobru poresku praksu. Konkretno, izmene predviđaju da će svaka nova i postojeća preduzeća u SAR-u (za preduzeća počev od 2026.) za dobijanje poreskih olakšica morati da potvrde realnost prenosa poslovanja na teritoriju ovih oblasti i ponašanja ekonomske aktivnosti.

Zakonom su propisani posebni uslovi za odobravanje poreskih olakšica međunarodnoj holding kompaniji na teritoriji SAR. Na teritoriji posebnog okruga ona mora imati kancelariju od najmanje 50 kvadratnih metara. Istovremeno, minimalno ulaganje u izgradnju objekata socijalne, saobraćajne, energetske i inženjerske infrastrukture, koje je MHK u obavezi da izvrši u roku od tri godine da bi ostvarilo pravo na poreske olakšice, povećano je sa 50 miliona na 300 miliona rubalja.

Beneficije će biti dostupne MHK, čiji udeo prihoda od pasivnih aktivnosti prelazi 90% ukupnog iznosa prihoda, a udeo troškova za kupovinu dobara u Rusiji prelazi 70% ukupnog iznosa. Istovremeno, najmanje jedno kontrolno lice takve holding kompanije mora biti poreski rezident Ruske Federacije.

Zakon takođe dozvoljava ne samo stranim, već i ruskim holdingima da postanu stanovnici posebnih područja. To mogu da urade ruske holding kompanije osnovane pre 2018. godine, locirane na teritoriji posebnog okruga. Da bi postala rezident SAR-a, ruska kompanija će morati da dobije MHK status, a za ovaj status će moći da aplicira tek nakon „preseljenja“ u ovo posebno područje.

Istovremeno, preseljenje u SAR iz drugog regiona Rusije biće moguće samo ako se vlasti ovog regiona tome ne protive. Ruska kompanija će morati da obavesti vlasti regiona u kome je registrovana pre „preseljenja“ o svojoj želji da dobije takav status, najkasnije šest meseci pre podnošenja odgovarajuće prijave.

SAR su stvorene u Rusiji 2018. godine, kada je usvojen paket zakona čiji je cilj stvaranje uslova i mehanizama za povratak ruskog i privlačenje stranog biznisa iz stranih jurisdikcija. Oni deluju na Ruskim ostrvima (Primorska teritorija) i u Kalinjingradskoj oblasti.

Video: Putin proglasio početak vojne akcije: Ko pokuša da nas zaustavi, suočiće se sa neviđenim posledicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>