• 1
 ≫ 

Odgovor Inicijative TAS: Kako pravilno proveriti turističku agenciju?

 ≫ 

Odgovor prenosimo u celosti:

  • 1
putovanje busom Foto: Shutterstock

Odgovor Inicijative TAS na navode objavljene u tekstu od 26.01.2022. godine na portalu telegraf.rs oblast Telegraf Biznis pod nazivom: „Putuj do Istanbula 70 evra jeftinije: Nekima je odmor preseo jer su verovali Instagramu, pazite se prevare“-

Odgovor prenosimo u celosti:

"Kao udruženje koje okuplja veliki broj turističkih agencija u Srbiji ( na dan pisanja ovog odgovora 72 turističke agencije) osećamo se obaveznim da reagujemo i stanemo u zaštitu velikom broju turističkih agencija koje nisu deo Juta sistema kako bismo sprečili da čitaoci portala telegraf.rs i potencijalni putnici budu obmanuti nizom neostinitih i nepotpunih informacija prenetim u tekstu od 26.01.2022. godine pod nazivom: „Putuj do Istanbula 70 evra jeftinije: Nekima je odmor preseo jer su verovali Instagramu, pazite se prevare“.

U navedenom tekstu iznesene su sledeće informacije koje smatramo neistinitim i nepotpunim:

Izjava pravnog savetnika NOPS-a Marka Dragića (Nacionalna organizacija potrošača Srbije) koju citiramo: „To je jedan primer kako se ljudi dovode u zabludu. Savet je da se prvo raspitaju da li agencija postoji, i da li je u sistemu Jute, zatim da ukoliko se i desi ovakva situacija da kontaktiraju Jutu, za povraćaj novca“;

Izjava pravnog savetnika NOPS-a Marka Dragića (Nacionalna organizacija potrošača Srbije) koju citiramo: „Agencije neće moći uopšte da se registruju kao turističke ukoliko ne budu mogle da daju novčane garancije da neće doći do prevara ili sličnih situacija. Moraju da garantuju novem, odnosno da će sve nadoknaditi korisniku usluge, potrošaču. S druge strane, većina malih agencija nema da plati te, nekada i milionske iznose, što znači da će mnogo manjih agencija da nestane. Opstaće one koje su novčano stabilnije i koje mogu da usklade ponudu i tražnju.“

Preporuka portala telegraf.rs pod nazivom „Tri sumnjive stvari koje treba da proverite pre putovanja“ gde je u nastavku navedeno da putnici treba da provere: „- Da li je agencija registrovana u Juti“.

Prvo, moramo da skrenemo pažnju čitaocima da, prema relevantnim propisima Republike Srbije, svaka turistička agencija koja posluje u Srbiji mora da ima osiguranje od profesionalne odgovornosti u vidu garancije putovanja sa određenim limitom odnosno da je ovaj vid osiguranja neophodan uslov da bi turistička agencija dobila licencu i registrovala se u registru turizma pri Agenciji za privredne registre.

Juta (YUTA) kao udruženje turističkih agencija samo posreduje u postupku obezbeđenja garancije putovanja koja je obavezna za sve tako da je informacija da je bitno da je turistička agencija upisana u sistemu Juta neistinita i nepotpuna iz razloga što svaka turistička agencija koja ima licencu ima garanciju putovanja iz koje se oštećeni putnici mogu naplatiti. Istinita i potpuna informacija glasila da bi putnici trebalo da se informišu da li je agencija koju su odabrali licencirana odnosno da li je upisana u registru turizma a ne da li je deo sistema Juta.

Putnici navedenu proveru mogu izvršiti na sledećem linku: https://pretraga2.apr.gov.rs/PretragaTuristickihAgencija

Uvidom u registar turizma putnici mogu proveriti da li je turistička agencija koju su odabrali aktivna ili nije kao i kolika je garancija putovanja agencije.

Što se tiče navoda pravnog savetnika NOPS-a Marka Dragića kojom on predviđa da će garancije putovanja ubuduće morati da se daju „u milionskim iznosima“ te da će zbog toga „mnoge male agencije da propadnu“ smatramo da su ovakvi navodi paušalni i neozbiljni. NOPS je udruženje građana a ne zvanično telo Vlade Srbije i kao takvo ne poseduje ovlašćenja da predlaže izmene zakona. Prema trenutnom stanju stvari ne postoje ni naznake da će se propisi koji regulišu turizam menjati i da će se propisivati garancije putovanja „u milionskim iznosima“ te je ova informacija u celosti neistinita koja, pretpostavljamo, ima za cilj da zastraši čitaoce i navede ih da se obraćaju samo većim turističkim agencijama koje su deo Juta sistema.

Nakon svega navedeneg može se izvesti zaključak da su preporuke čitaocima da prilikom izbora turističke agencije izvrše sledeće provere:

∙ Da li je agencija upisana u registrar turizma kao aktivna (što znači da je licnecirana);

∙ Kolika je garancija putovanja?

∙ Da li su računi na koje uplaćujete novac zvanični računi agencije (što se može proveriti unosom PIB-a ili matičnog broja agnencije u registar NBS koji se nalazi na sledećem linku: https://nbs.rs/sr_RS/drugi-nivo navigacije/servisi/jedinstveni-registar-racuna/ )?

∙ Činjenica da li je agencija registrovana kao deo Juta sistema ili nije nebitna je za čitaoce jer postoji veliki broj agencije koje posluju pošteno decenijama iako nisu deo sistema Juta.

INICIJATIVA ТAS – Udruženje turističkih agencija I turističkih radnika Srbije".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Volim TAS

    25. februar 2022 | 19:24

    Bravo kolega i bravo Udruzenje turistickih agencija TAS ! Dokle bre vise blacenje i zastrasivanje agencija i manipulisanje netacnim ili manjkom informacija putniku . Svaki put demantujte i reagujte na svaku dezinformaciju koja je upucena nasim dragim putnicima. Svi smo danas u problemu , pa ajd udri po agencijama i udri neku informaciju putniku pa makar bila netacna. Ljjubav je putnik - agencija , agencija - putnik , nije portal-putnik . Ljubav ce cuva i pazi i ljubav uvek pobedjuje i nadje nacin.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>