• 0

Sunovratio se kreditni rejting Rusije: Dobio status "smeća"

Očekivani udar sankcija biće posebno težak za bankarski sektor, kažu agencije za kreditni rejting

  • 0
kreditni rejting Foto: Pixabay

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je pad ruskog kreditnog rejtinga, pri čemu je S&P snizio rejting Rusije na status “smeća”, Moody’s je takođe reagovao radi izglednog pada u tu kategoriju, dok su S&P i Fitch smanjili kreditni rejting Ukrajine.

S&P je snizio dugoročni kreditni rejting Rusije na ‘BB+’, s ‘BBB-‘ i upozorio da bi rejting mogao i dalje da pada, posle analize makroekonomskih posledica sankcija.

“Po našem mišljenju, do sada najavljene sankcije mogle bi da imaju značajne negativne učinke na sposobnost ruskog bankarskog sektora da deluje kao finansijski posrednik u međunarodnoj trgovini”, kažu u S&P-u. Ta agencija smanjila je i ocenu Ukrajine na ‘B-‘ s ‘B’.

Ovo nije prvi put da se Rusija našla u kategoriji “smeća” (junk) po kreditnom rejtingu. Moody’s i S&P preduzeli slične korake početkom 2015. nakon što su aneksija Krima i pad cena nafte uzrokovali krizu ruske valute rublja.

Postoji “ozbiljna zabrinutost” za sposobnost Rusije da upravlja razornim učinkom novih sankcija na njenu privredu, javne finansije i finansijski sistem, smatra agencija Moody’s.

Rusija je još uvek u investicionim zonama Moody’sa i Fitcha (Baa3 odnosno BBB-), zbog jedne od najnižih nivao duga na svetu od samo 20% BDP-a i gotovo 650 milijardi dolara deviznih rezervi.

Moody’s, međutim, navodi da bi “odluka da se razmotri trenutni kreditni rejting Rusije radi njegovog smanjenja, odražavala negativne kreditne implikacije na kreditni profil Rusije zbog dodatnih i strožih sankcija koje su joj nametnute”.

Moody’s je takođe stavio na reviziju ukrajinsku ocenu “B3” koja je već ionako u kategoriji “smeće”.

Fitch, međutim, nije čekao, te je odmah smanjio rejting Ukrajine za cela tri stepena na “CCC” s “B”. Objašnjava se pritom kako “postoji velika verovatnoća produženog perioda političke nestabilnosti, pri čemu je promena režima verovatni cilj predsednika Putina, što povećava političku nesigurnost i potencijalno potkopava spremnost Ukrajine da otplati dug”.

Moody’s je takođe upozorio da bi teški sukob mogao znatno otežati Kijevu borbu s otplatom duga. Manja evropska rejting agencija Scope, procenila je da bi ukrajinski državni dug mogao da skoči iznad 90% BDP-a do 2024. sa sadašnjih oko 50%.

Video: Zelenski proglasio vanredno stanje u Ukrajini: Ne paničite, jaki smo i spremni, pobedićemo svakoga

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>