• 37

Puška koju je napravila srpska pamet je najbolja u svetu, a naša industrija dobila je najveći posao u istoriji

*Industrija naoružanja je uvek imala važnu ulogu u svakoj zemlji *Trudićemo se da kadar ostane u Srbiji *Ugovorili smo najveći posao u istoriji industrije, što je važno i za celu privredu zemlje

  • 37
Zastava oružje

Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Zastava oružje izvozi u SAD lovačko i sportsko oružje vredno 234 miliona dolara, a njen generalni dirktor Mladen Petković, za Telegraf Biznis kaže da je potrebno da podržimo mlade ljude, da im damo priliku da se usavršavaju, rade i ostanu u našoj zemlji.

Kako nam ističe, voleo bi da se ime Zastava ubuduće povezuje sa uspehom, dobrim poslovnim rezultatima i srcem industrije.

U SAD su već postali firma sa najboljim kvalitetom oružja.

  • Кompanija na čijem ste čelu proslavila je i 168. godina... kako danas stoji najstarije preduzeće odbrambene industrije Srbije?

-​ Zastava oružje danas posluje punim kapacitetom. Obezbedili smo siguran posao za radnike, potpisali ugovore koji garantuju redovan priliv sredstava, a kvalitet našeg asortimana prepoznat je svuda u svetu.

Teško vreme je iza nas, uspeli smo da u poslednje tri godine rehabilitujemo proizvodnju, podmladimo kadar, uvrstimo savremene tehnike rada u našu svakodnevnicu, i da se sa ponosom predstavimo svuda u svetu na svim sajmovima naoružanja.

Zastava oružja je danas ne samo najstarije već slobodno mogu reći i najuspešnije preduzeće odbrambene industrije u Srbiji.

  • Кakvi su poslednji rezultati, koliki je bio izvoz?

- Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo postigli, zahvaljujući predanom radu svi zaposlenih. Realizacija plana u 2020. godini u odnosu na 2019. bila je veća za 6,63 odsto, dok je u 2021. u odnosu na 2020. godinu veća za 28 odsto, što je jasan pokazatelj kontinuiranog rasta.

Radićemo na tome da se nastavi i u ovoj godini sa dobrim rezultatima. U toku ove godine uspeli smo da potpišemo ugovore u vrednosti od 250 miliona dolara, što je izuzetno značajno za rast i razvoj ne samo Zastava oružja već i cele srpske privrede.

  • Кoliko je iznosio najvažniji ugovor, odnosno koji je to bio najbolje sklopljen posao u poslednje vreme?

- Zastava oružje ima dugoročne ugovore koji garantuju održivost proizvodnje, sigurnost radnih mesta i primanja zaposlenih.

Prošle godine potpisali smo najveći ugovor do sada, a možda i jedan od najvećih u celoj namenskoj industriji, u vrednosti od 234 miliona dolara.

U pitanju je dugoročni aranžman kojim je obezbeđen siguran posao u narednih šest godina, kad je reč o proizvodnji i plasmanu civilnog asortimana za američko tržište.

  • U tom smislu, šta se najčešće izvozi od proizvoda, i gde (šta na primer najviše kupuju iz Amerike)

- Snabdevanje Vojske Srbije pešadijskim naoružanjem je prioritet, a pored toga proizvode plasiramo na pet kontinenata.

Sportski i lovački asortiman privukao je veliku pažnju Amerikanaca, a u prilog tome govori da smo upravo bili najbolje pozicionirani na najvećem svetskom sajmu naoružanja u Las Vegasu.

Zastavina puška M77 proglašena je za najbolje oružje na najvećem svetskom sajmu sportskog naoružanja, a među prvih pet pušaka koje su dobile najviše ocene našla se i puška M07.

Proizvodi Zastava oružje

Foto: Telegraf

  • Кažu da u fabrici radi "sprska pamet" - to je retko jer uglavnom naši inženjeri rade za strane kompanije - kako to komentarišete

- Smatram da je potrebno da podržimo mlade ljude, da im damo priliku da se usavršavaju, rade i ostanu u našoj zemlji. S dolaskom na čelo najstarijeg preduzeća u oblasti odbrambene industrije smatrao sam da treba da podmladimo kadar, jer time ne samo da bismo im dali šansu da rade i stvaraju u svojoj zemlji, svom gradu, već bi došli i do nekih novih ideja, išli u korak sa vremenom.

Srbija je zemlja bogata pametnim ljudima.

Starije kolege iskustvo i znanje sa zadovoljstvom prenose na mlađe generacije, što me posebno raduje. Naši mladi inženjeri pokazali su dobre rezultate i nastavićemo da ih stimulišemo da još više rade i da se usavršavaju, što će dodatno uticati i na još bolji rad odbrambene industrije.

  • Da li će biti novih zapošljavanja

- U prošloj godini smo zaposlili 31 mladog radnika, od čega je 16 inženjer. Кako se budu stvarale prilike i okolnosti bivale povoljnije nastavićemo sa novim zapošljavanjima.

  • Кoliko je danas atraktivna industrija naoružanja

- Industrija naoružanja je uvek imala važnu ulogu u svakoj zemlji. O atraktivnostisi dolaskom digitalizacije i gobalne modernizacije govorimo na drugi način, ali svakako zauzima značajno mesto.

Video: Modularna puška vojske Srbije: Preteča svih automatskih pušaka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    26. februar 2022 | 20:00

    Čestitam!!! Sve za prosperitet i dobrobit svoje lijepe zemlje Srbije.

  • DARKO 100%

    26. februar 2022 | 20:32

    Mi imamo pamet i mozemo uvek bolje nego drugi da napravimo bolje,ali kad si mali onda je to problem,razumete,nedaju velike sile da mali budu pametniji od njih,tako tesko je tu balansirati u moru ajkula

  • Mladic

    26. februar 2022 | 20:42

    Kad hrvati mogu praviti ustase mozemo i mi puske trebace

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>