• 3

Bogati Rusi više neće moći da imaju zlatni pasoš: Zemlja u komšiluku bila im je najpopularnija

Zapad ukida Rusima pristup „zlatnim pasošima“

  • 3
Srpski pasoš, Pasoši passport index, Foto: Shutterstock

Zapadne zemlje su se obavezale da ograniče program „Zlatni pasoš“, koji Rusima omogućava da dobiju evropsko državljanstvo ulaganjem i investiranjem.

„Obavezujemo se da ćemo delovati protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade. Konkretno, obavezujemo se na preduzimanje mera za ograničavanje prodaje državljanstva – takozvanih zlatnih pasoša – koje omogućavaju bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima“, rekli su lideri EU, UK, SAD i Kanade u zajedničkoj izjavi u kojoj najavljuju novu rundu sankcija Rusiji.

Ova mera dolazi usred tekuće operacije Rusije za „demilitarizaciju“ Ukrajine, koju su mnoge zapadne zemlje osudile kao „neopravdan“ napad.

U saopštenju se takođe obavezuju da će primeniti „sankcije i druge finansijske i prinudne mere protiv dodatnih ruskih zvaničnika i elita bliskih ruskoj vladi, kao i njihovim porodicama i njihovim pomagačima da identifikuju i zamrznu imovinu koju drže u našim jurisdikcijama“.

Program „Zlatni pasoš“ razlikuje se od zemlje do zemlje; uopšteno, omogućava osobi da dobije državljanstvo u zamenu za ulaganje u zemlju, bilo da se radi o pokretanju poslovnog projekta, finansiranju postojećeg preduzeća, kupovini imovine ili davanju donacije investicionom fondu koji je odobren u zemlji.

Prema mišljenju stručnjaka iz industrije, evropski zlatni pasoši su postali popularniji među Rusima od početka pandemije Covid-19 2020. godine. Prethodni bum zabeležen je 2014. godine, nakon što je Krim prekinuo veze sa Kijevom nakon referenduma.

Portugal i Crna Gora su bile među najpopularnijim destinacijama za dobijanje zlatnih pasoša zbog nižih investicionih pragova od 2020. godine, prema Forbsu.

Video: Plač dečaka odjeknuo na graničnom prelazu: Majka prenela dete peške preko granice Mađarske

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    27. februar 2022 | 11:44

    Rusi tražili pasoše EU država pored toliko blagostanja u Rusiji??? Nemoguće, to je spin CNN-a!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>