• 0

12.000 vozača kamiona zaglavljeno u Ukrajini: Nestaje im hrane i vode, plaše se

Vozači mnogih nacionalnosti su zahvaćeni krizom

  • 0
Kamioni i cisterne idu u Ukrajinu, Mađarsko Ukrajinska granica, granični prelaz Zahonj Foto: Milena Đorđević

Međunarodna unija drumskih transportera (IRU), povodom zbivanja u Ukrajini, apelovala je na vlade u Evropi i Evroaziji da se obezbedi prioritet prolaza i da se zaštite blokirani vozači kamiona. IRU procenjuje da je najmanje 12.000 vozača kamiona zaglavljeno u Ukrajini i širem regionu.

Unija je apelovala na nadležne da se privremeno odustane od zahteva za vize i dozvole ili brzo obezbede tranzitne vize za vozače komercijalnog transporta svih nacionalnosti koji pokušavaju da se vrate kući alternativnim putevima.

Traži se da se osiguraju brzi granični prolazi za komercijalna vozila, da se privremeno odustane od poštovanja pravila vremena vožnje i odmora ili radnog vremena za vozače koji se vraćaju, u slučajevima ako je to potrebno, kao i da se obezbede humanitarni objekti za smeštaj za zaglavljene vozače. Aktuelni događaji u Ukrajini i njihov širi uticaj ponovo su pokazali ranjivost pozicije profesionalnih vozača kamiona i autobusa u vremenima krize, posebno na granicama, ističe se u apelu Unije.

Ova međunarodna asocijacija, kako navodi, nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu sa članicama i udruženjima kako bi podržala mnoge transportne operatere i vozače koji su zahvaćeni krizom.

Mnogi čekaju na tranzit u EU, uključujući i vozače različitih nacionalnosti koji su do 24. februara bili usred rutinskih isporuka u Ukrajini.

Granice između Ukrajine i zemalja EU su otvorene, međutim prijavljeni su dugi redovi i vozači se suočavaju sa čekanjem od 2-4 dana da pređu granicu. Ukrajinsko-beloruska granica je trenutno zatvorena što mnoge vozače obavezuje da preusmere putovanje, a neki plašeći se unakrsne vatre, napuštaju svoje kamione u Ukrajini.

Vozača kamiona ima zaglavljenih sa obe strane rusko-ukrajinske granice, a neki su se tamo našli u unakrsnoj vatri, navodi se u saopštenju IRU.

Vozači mnogih nacionalnosti su zahvaćeni krizom. Najmanje 600 turskih vozača kamiona je zaglavljeno u Ukrajini i Rusiji pokušavajući da se vrati u Tursku.

RoRo trajekti koji prelaze Crno more iz Ukrajine u Tursku vraćeni su ili otkazani 24. februara, a vozači pokušavaju da se vrate preko EU.

Vozači su suočeni sa lošim uslovima, bezbednosnim pretnjama i nedostatkom hrane, vode i sanitarnih čvorova.

Video: Anastasija (22) na granici čeka porodicu: Pokušavaju da pređu već treći dan, muškarce ne puštaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>