• 0

Kojčić: Stabilno snabdevanje Srbije energentima

- Radimo na tome da već ove godine osiguramo 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama, u skladu sa standardima EU -  izjavio je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i enrgetike

  • 0
Pumpa, sipati točiti gorivo Foto-ilustracija: Shutterstock

Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom je stabilno u ovom momentu i nemamo razloga za brigu, rekao je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i enrgetike.

Ministarstvo rudarstva i energetike učinilo je dosta toga kako bismo se uskladili sa direktivama EU i u poslednjih godinu dana povećali smo obavezne rezerve nafte i naftnih derivata za 30 odsto. Radimo na tome da već ove godine osiguramo 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama, u skladu sa standardima EU -  izjavio je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i enrgetike.

Kojčić je gostujući na TV Vesti podsetio da je država preduzela mere kako bi zaštitila domaće potrošače, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

- Velika energetska kriza pogodila je ceo svet i u skladu sa tim, mnoge države u našem regionu i celom svetu reagovale su i ograničile cene derivata radi zaštite domaćih potrošača. Mi smo uredbom ograničili cenu evrodizela na 179 dinara u maloprodaji i bezolovnog benzina na 171 dinar. Isto su uradile i Hrvatska, Mađarska i mnoge druge zemlje. Pomno pratimo dešavanja na tržištu sirove nafte koja se direktno reflektuju na cene energenata u maloprodaji -  rekao je on.

Pomoćnik ministarke rekao je da je Srbija započela radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske koji će dati doprinos većoj sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

- Interkonektor Niš-Dimitrovgrad doprineće diversifikaciji ruta i snabdevača prirodnog gasa. Preko njega ćemo moći da se povežemo na interkonektor između Bugarske i Grčke koji će biti završen prema najavama ove godine. Time dobijamo mogućnost snabdevanja gasom iz Južnog gasnog koridora koji od Kaspijskog jezera ide preko Azerbejdžana, Turske i Grčke. Pored novih interkonekcija treba da radimo i na proširenju podzemnih gasnih skladišta čime dobijamo nove strateške rezerve koje dosta znače prilikom prekida u isporuci ovog energenta - rekao je Kojčić.

Kojčić je podsetio da je pre nekoliko dana potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović posetila Termoelektranu-toplanu Pančevo koja će dati doprinos unapređenju energetske bezbednosti Srbije.

- U gradnju nove toplane, koja će uskoro biti otvorena, uloženo je 170 miliona evra i u njoj će raditi oko 120 ljudi. Ovo postrojenje je značajno zbog kogeneracije, efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine. Elektrana će imati instalisanu snagu od 200 megavata i planirano je da se 65 odsto proizvedene električne energije plasira u elektroenergetski sistem Srbije. Ovo je prva visokoefikasna toplana u Srbiji i regionu koja će koristiti prirodni gas kao gorivo za proizvodnju električne i toplotne energije - rekao je pomoćnik ministarke.

)Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>