• 14

Tri najveće pretnje po rusku ekonomiju: Da li je Putin sve pripremio da izdrži kolaps

"Nema nikakve dileme da će ruska ekonomija da pretrpi štetu. I to dvostruku", kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 14
Rusija ekonomija Foto: Shutterstock

Odluka centralne banke Rusije da jutros podigne kamatne stope na 20 odsto, neočekivana je za mnoge ekonomiste. Rublja je pala, berze su nervozne a počeli su i prvi efekti sankcija.

Tako, pojedine ruske banke biće izbačene iz SWIFT, a ruskim avio - kompanijama je zabranjeno da ulaze u vazdušni prostor mnogih evropskih zemalja. Zaplenjena je i imovina pojedinih Rusa, dok se drugi odriču spoznzorstva za tamošnjim kompanijama.

Kakve će to sve posledice biti po rusku ekonomiju? I da li će samo njih da košta?

Prema prvim informacijama koje stižu s ruske strane, tvrde da su njihove banke prošle sve stres testove, da će trgovinu okrenuti ka drugim zemljama, poput Kine, da su napravili sopstveni ofšor za lakše registrovanje privrednih subjekata, ali i svoj platni sistem koji bi trebalo da parira međunarodnom. Dodatno, vlada je spremila mere za pad rublje i pomoć likvidnosti kompanija.

Pa ipak...

"Nema nikakve dileme da će ruska ekonomija da pretrpi štetu. I to dvostruku", kaže za Telegraf Biznis Ljubodrag Savić, profesor i ekonomski analitičar.

Prema rečima našeg sagovornika, posledice po rusku ekonomiju biće: veći troškovi zbog rata, veći troškovi zbog SWIFT, uticaj sankcija.

"Prvo veći troškovi će biti jer zemlja ima povećana izdvajanja za ratno dejstvo. Rusija ima svega, ali za njih je ovo teret. Osim toga, Rusija se suočava sa sankcijama. Razumem da Zapad ima ideju da baci rusku ekonomiju na kolena, ali to će uticati i na Nemačku, ali i na ostale, ukoliko na primer, sankcije odu i na gas. A da li će baš tako biti, nisam siguran da neće. Pitanje je u kojoj meri", kaže Savić.

Kako ističe zbog isključenja pojedinih ruskih banaka iz međunarodnog sitema SWIFT, biće uvećani troškovi zbog naplate novca zaobilaznim putem.

Rusija, Ukrajina, Amerika, mapa Foto: Shutterstock

"Dalje, osim troškova vođenja rata koji nije jeftin, naročito za ruske prilike, biće kolebanja na berzi, ali važno za Ruiju, ta kolebanja nisu u jednom pravcu, nego idu i gore i dole", kaže poznati ekonomista.

Dodaje da će i Evropa da tek da se nađe u problemu. "Kako će građani da dožive poskupljenje, a onda i eventualn nestašicu gasa? Kada dođe do toga da li će biti hladna zima, i da li će imati novca da se gas plati, neće biti ljubavi prema jednoj ili drugoj strani, već samo interes", kaže.

Savić ukazuje da će i ruske kompanije, kako koja, imati poteškoća.

"Rusija generalno pravi zaokret, kada se je reč o njenim glavnim prihodima, nafti i gasu. Za njih neće biti prevelikih problema i ako Evropa prestane da ga kupuje. Ceo problem se sveo na poslovanje ruskih banaka, zaplenu imovine, a sada i SWIFT. Probali su mnogi da naprave sličan sistem, pa se priključilo malo zemalja. Ovo je ipak sistem za ceo svet. Prekid za Ruse znači da će proces trajati duže, troškovi će biti veći. Činjenica je da Nemcima treba ruski gas, Rusima nemačke pare. Videćemo dokle će sankcije da idu", navodi on.

Podseća da je i Jugoslavija imala poseban platni sistem s Rusijom, kada se određvala obračunska vrednost dolara.

"Zapadni svet jeste dominantnan, ali se ta dominacija kruni. Rusi ne žive samo za danas, žele da se pozicioniraju za narednih 20 godina, a spremali su se 10 za ovo. Više se mi plašimo za Rusiju, nego ona za sebe", zalkučuje Savić.

Video: Moramo biti spremni da primimo najmanje 10.000 ljudi: Izbeglice iz Ukrajine već stigle u Srbiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mostar

    28. februar 2022 | 14:58

    Ništa on nije pripremio, mislio je da ce sve bit goditovo za jedan dan

  • Beogradske noći

    28. februar 2022 | 16:27

    Bez preteranog uzbudjivanja.Zapadna ekonovija i Ruska idu ruku pod ruku, zavisni su jedna od druge.Izdržaće Rusija ovo, a onda sve po starom🇷🇺

  • Ezra

    28. februar 2022 | 14:50

    Zbog deset dana slave skrljati ceo svet, jel moguce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>