• 1

Airbnb nudi besplatan smeštaj za 100.000 ukrajinskih izbeglica

Neki Ukrajinci kojima je potreban smeštaj trenutno nemaju pristup uređajima ili internetu

  • 1
Airbnb kompanija logo Foto: Shutterstock

Kompanija Airbnb nudi besplatno stanovanje za oko 100.000 Ukrajinaca koji se sele zbog rata sa Rusijom, objavila je kompanija.

Boravak će biti finansiran donacijama Airbnb.org Fondu za izbeglice, kao i uz pomoć domaćina na platformi.

Brajan Česki, suosnivač i izvršni direktor Airbnb-a, pozvao je ljude da otvore svoje kuće u Poljskoj, Nemačkoj, Mađarskoj i Rumuniji dok sve više Ukrajinaca beži od sukoba u svojoj matičnoj zemlji.

Česki i još dva zvaničnika Airbnb-a poslali su pisma evropskim liderima zemalja koje se graniče sa Ukrajinom kako bi ponudile Airbnb-ovu podršku u stambenom zbrinjavanju izbeglica, saopštila je kompanija. Iako su boravci privremeni, kompanija je saopštila da će „blisko sarađivati sa vladama kako bi najbolje podržala specifične potrebe u svakoj zemlji, uključujući obezbeđivanje boravka“.

Neki Ukrajinci kojima je potreban smeštaj možda trenutno nemaju pristup uređajima ili internetu koji su tradicionalno potrebni za rezervaciju smeštaja na platformi. Airbnb je rekao da će raditi sa „neprofitnim organizacijama na terenu, koje su odgovorne za rezervacije i koordinaciju boravka za goste izbeglice, bez obzira na nacionalnost, rasu, etničku pripadnost ili način na koji se identifikuju“.

Smeštaj za izbeglice na platformi za iznajmljivanje deo je Airbnb.org, nezavisne neprofitne organizacije koju je pokrenula nakon uragana Sendi koja i radi na obezbeđivanju privremenog smeštaja. Prošle nedelje, Airbnb.org je objavio da će obezbediti kratkoročna stambena rešenja za 21.300 avganistanskih izbeglica.

Više od 500.000 ukrajinskih izbeglica ušlo je u okolne zemlje u poslednja četiri dana dok ruska invazija eskalira. Evropska unija traži od zemalja članica da daju privremeni azil svim Ukrajincima koji dolaze na period do tri godine, izjavila je komesarka EU za unutrašnje poslove.

Video: Poljska granica preplavljena izbeglicama: Veliki broj Ukrajinaca traži utočište

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>