• 5
 ≫ 

SAD puštaju 30 miliona barela nafte iz svojih rezervi: Žele da poruče da "neće biti nestašica"

 ≫ 

Iako zapadnim sankcijama do sada nije pogođena ruska energetska industrija, napad na Ukrajinu je, ipak, izazvao velike potrese na tržištima širom sveta

  • 5
Nafta, rafinerija, privreda Foto: Shutterstock

Članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) saglasile su se da puste 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi, od čega će plovina doći iz SAD, "kako bi poslale snažnu poruku naftnim tržištima da neće biti nestašica" nakon ruske intervencije u Ukrajini.

Tu odluku doneo je Odbor agencije koja ima 31. članicu, sa sedištem u Parizu.

Američka sekretarka za energiju Dženifer Grenholm saopštila je da je predsednik Džozef Bajden odobrio izdvajanje 30 miliona barela iz američkih rezervi i da su SAD spremne da preduzmu "dodatne mere" ako to bude potrebno, prenosi Glas Amerike.

Iako zapadnim sankcijama do sada nije pogođena ruska energetska industrija, napad na Ukrajinu je, ipak, izazvao velike potrese na tržištima širom sveta. Cene nafte su skočile juče na više od 100 dolara po barelu, što je najviši nivo od 2014. godine.

Najnovije informacije o Ukrajini pratite u našem specijalnom blogu iz časa u čas.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>