• 3
 ≫ 

I Kanada zatvara luke za ruske brodove: Boing, Ford, Epl takođe zauzeli stav

 ≫ 

Američki proizvođač aviona je saopštio da obustavlja isporuku rezervnih delova i tehničku podršku ruskim avio-kompanijama, jer su se negativne posledice sankcija prelile i na svetsku avio-industriju

  • 3
Kanada Rusija kanadsko ruska zastava zastave Foto: Shutterstock

Nakon vesti da je Britanija postala prva država koja je usvojila zakon da se zabrani ulazak ruskih brodova u tu zemlju, sada slična vest dolazi iz Severne Amerike.

Naime, Kanada je zatvorila svoje luke za brodove u ruskom vlasništvu, poručujući i da će ispitati imovinu svih ruskih oligarha u zemlji, preneo je Rojters.

Zvanična Otava je u utorak objavila zabranu ulaska za ruske brodove i ribarske čamce u kanadske vode i luke, što je poslednja u nizu kanadskih mera usmerenih protiv Rusije, zbog napada na Ukrajinu.

Kanadski ministar saobraćaja, Omar Algabra, izjavio je da će zabrana, nakon sličnog poteza Britanije, stupiti na snagu kasnije ove nedelje. Iako je, prema njegovim rečima, broj ruskih brodova koji ulaze u kanadske vode i luke relativno mali, ova mera će, kako tvrdi, imati uticaja, posebno ako je primene i drugi.

Kanada je, u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, najavila niz mera sa ciljem izolacije Rusije, među kojima su uvođenje sankcija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zatvaranje kanadskog vazdušnog prostora za ruske avione, zabrana uvoza nafte i poslovanja kanadskih finansijskih institucija sa ruskom centralnom bankom.

Takođe, i američke kompanije su povukle radikalne poteze.

Boing

Američki proizvođač aviona je saopštio da obustavlja isporuku rezervnih delova i tehničku podršku ruskim avio-kompanijama, jer su se negativne posledice sankcija uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu - prelile i na svetsku avio-industriju.

Takva odluka Boinga je usledila jer se proizvođači aviona i motora, zakupci i kompanije zadužene za održavanje, popravke i remont, suočavaju da poteškoćama u poslovanju sa ruskim klijentima usled niza zabrana koje su uvele EU i SAD, prenosi britanska agencija.

Postoje i potencijalne poteškoće u plaćanju, nakon što je nekim ruskim bankama zabranjen pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Boeing Boing kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Ford

Ova kompanija je odlučila da obustavi poslovanje u Rusiji takođe zbog ruskog napada na Ukrajinu, saopštilo je rukovodstvo. "S obzirom na situaciju, u utorak smo obavestili naše partnere da obustavljamo naše poslovanje u Rusiji, i ta odluka stupa na snagu odmah, do daljih obaveštenja", navedeno je.

"Mi u Fordu smo duboko zabrinuti zbog invazije Rusije na Ukrajinu i bezbednosti ukrajinskog naroda", poručio je izvršni direktor Forda, Džim Farli, na Tviteru.

Epl

Tehnološki div je saopštio da zaustavlja svu prodaju u Rusiji kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. "Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate od posledica nasilja. Podržavamo humanitarne napore, pružamo pomoć za rastuću izbegličku krizu i činimo sve što možemo da podržimo naše timove u tom regionu", naveo je Epl juče u saopštenju.

Kompanija je istakla niz mera kao odgovor na rusku invaziju, uključujući zaustavljanje svakog izvoza u svoje prodajne kanale u toj zemlji. Servis Epl Pay i druge usluge su ograničene.

Korisnici u Rusiji u utorak su i dalje mogli da pristupe Eplovoj onlajn prodavnici, ali pokušaji da kupe Ajfon pokazali su da ovi proizvodi nisu dostupni za isporuku, navodi Rojters.

Najnovije informacije o Ukrajini pratite u našem specijalnom blogu iz časa u čas.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sax

    2. mart 2022 | 08:48

    Zabole Ruse za Apple za Ford i ostalo đubre iz Amerike kad imaju sve u Kini 😂😂😂…. RUSIJA i Kina su dovoljni sami sebi tako da ostatak jadnih američkih ulizica će skupo platiti ovu igranku .Šta i gde će Nemačka izvoziti ? Polako zaigreće mečka i u Americi,nije Putin blesav sve je on ovo znao tako da se ne sekirate za Rusiju 😂😂😂

  • Iggy

    2. mart 2022 | 08:37

    Samo udri Vladimire!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>