• 0

NLB, HPB i ASA Banka preuzimaju Sberbanku na Balkanu, u Evropi se povlače?

Iz sve tri banke je navedeno da će se poslovanje nadalje odvijati nesmetano

  • 0
Sberbanka

Foto: Shutterstock

Najveća banka u Sloveniji, NLB , preuzima slovenačku podružnicu ruske Sberbanke. Takođe, HPB je preuzeo Sberbank Hrvatska, a ASA Banka je kupila Sberbanku BH.

Centralna banka Slovenije je saopštila da će taj potez sačuvati finansijsku stabilnost u zemlji, nakon što su banke u ruskom vlasništvu izgubile poverenje klijenata zbog zapadnih sankcije prema Rusiji, izveštava agencija STA.

"Postojale su dve opcije za rešavanje situacije sa slovenačkom Sberbankom - ili da ona prestane sa radom i da štediše dobijaju obeštećenje u skladu sa pravilima garantne šeme, ili da dobije novog vlasnika", navela je centralna banka u saopštenju objavljenom kasno u utorak.

Ova prodaja znači da će ekspoziture Sberbanke biti ponovo otvorene u sredu, nakon dva dana zatvaranja i ograničenja transakcija za klijente. Svi klijenti Sberbanke će, dodala je centralna banka, od srede koristiti bankarske usluge nesmetano.

Iz Hrvatske poštanske banke su sinoć kasno saopštili da su preuzeli Sberbank Hrvatska, da je sav novac siguran, te da klijenti opet mogu poslovati normalno, preneo je Poslovni.hr.

Prema saznanju portala Klix.ba, ASA Banka je kupila Sberbank BH u Federaciji BiH nakon što je pre nekoliko dana Federalna agencija za bankarstvo preuzela upravljanje Sberbankom.

Zbog dešavanja u Ukrajini i nakon sankcije Sberbanci, Agencija za bankarstvo FBiH je pre tri dana preuzela upravljanje ogrankom Sberbanke u FBiH.

- Ove mere nisu usmerene ni protiv koga i imaju za cilj zaštitu naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizovana i dobro likvidna, te nismo želeli da dozvolimo da spoljašnji faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mesta - kazao je direktor Agencije, Jasmin Mahmuzić.

Podsećamo, pre nekoliko dana je u Srbiji završen proces prodaje, pri čemu je Sberbank Srbija od 28.02.2022. u vlasništvu AIK banke.

"Sberbanka" napušta evropsko tržište?

Međutim, kako prenose mediji, Sberbanka najavila je odlazak sa evropskog tržišta.

“U aktuelnoj situaciji, Sberbanka je odlučila da napusti evropsko tržište”, navodi se u saopštenju najveće ruske banke, koje prenosi ruska agencija TAS S.

“Podružnice grupacije suočavaju se sa nenormalnim odlivom sredstava i bezbednosnim pretnjama po osoblje i kancelarije”, dodaje se u saopštenju.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>