• 1
 ≫ 

Svi srpski kamioni ušli u Rumuniju: U fokusu četiri problematična vozila koja dolaze iz Poljske

 ≫ 

Predsednik Udruženja za međunarodni transport kaže da ne zna šta je razlog zadržavanja spornih kamiona, i dodaje da se o njima sada razgovora

  • 1
kamion Foto: Freepik

- Svi srpski kamioni koji su iz Ukrajine krenuli ka Rumuniji uspeli su da izađu iz ratom zahvaćene zemlje, a razgovori se vode o četiri kamiona koji su ušli iz Poljske u Ukrajinu, pa su tamo zadržani - rekao je danas predsednik Udruženja za međunarodni transport, Neđo Mandić.

On je naglasio da je do rešenja za kamione, koji su više dana imali problem na ukrajinsko-rumunskoj granici, došlo posle razgovora predstavnika dva srpska ministarstva sa ambasadom Ukrajine u Beogradu tokom jučerašnjeg dana.

Dodao je da ne zna zašto su se četiri kamiona uputilo preko poljsko-ukrajinske granice, pa su se našli u problemu sa vlastima zemlje u kojoj je ratno stanje.

Istakao je i da su u toku napori da se i taj problem reši, kako bi vozači i kamioni napustili Ukrajinu, verovatno preko granice sa Poljskom, i uputili se za Srbiju. Mandić dodaje da transportni put preko Ukrajine za srpske kamione više ne postoji zbog ratnog stanja u toj zemlji.

Dodao je da od početka rata prevoznici koriste dozvole koje imaju za prolaz kroz Belorusiju, a koristi se i dalji put kroz Poljsku i pribaltičke države, što je značajno skuplje. Kako je naveo, naši prevoznici robe ka Rusiji imaju 18.000 dozvola za Ukrajinu, a tek 5.500 dozvola za Belorusiju.

Istakao je da novi razvoj situacije otvara pitanje količine robe koja će se transportovati ka Rusiji, kao i pitanje pregovora o povećanju broja dozvola preko Belorusije, o kojima se mora razgovarati pod fer uslovima.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    4. mart 2022 | 23:28

    Ova četiri kamiona su bili blizu Ukrajinsko Beloruske granice. Kada su čuli da je počeo rat krenuli su na najbliži prelaz da napuste Ukrajinu i upute se u Srbiju. Tu su zaustavljeni, oduzeti papiri i pasoši. I tako već devet dana bez ičega pa čak i nade...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>