• 18

Ispovest Dragana, vozača kamiona: "Prošli smo pakao, kolege bez hrane i vode, bankomati ne rade"

"Napetost je bila ogromna, naša bezbednost ugrožena maksimalno. Nastupila je nervoza, glad, neizvesnost...", govori naš sagovornik

  • 18
Ukrajinska granica Kamioni Foto: Milena Đorđević, Telegraf rs

Dragan Lazović je posle sedam dana i ko zna koliko sati konačno na bezbednom sa svojim kolegama. Trenutno se odmara na jednom parkingu u Rumuniji i konačno kreće kući.

On je vozač kamiona koji se, kao i mnogobrojne njegove kolege našao usred rata između Ukrajine i Rusije. Kako kaže za Telegraf Biznis, horor je prošao, prešli su granicu i više nisu zarobljeni, ali brine za kamiondžije koji su ostali.

"Trenutno smo na rumunskoj strani, mukotrpno je bilo poslednjih sedam dana, a preživeli smo uz veliku pomoć Privredne Komore Srbije, Vesovica i Tomaševića koji su urgirali pri ambasadi u Bukureštu i nadležnih institucija. Oni su spasili 24 života, odnosno i one koji čekaju da se mi vratimo", rekao je Lazović za naš portal.

Kako ističe, rečima se ne može opisati pakao koji su prošli. Užas.

"Napetost je bila ogromna, naša bezbednost ugrožena maksimalno. Nastupila je nervoza, glad, neizvesnost...", govori on prisećajući se teških trenutaka.

Nadaju se dolasku u Srbiju večeras. On i još nekoliko kamiona, ali mole za pomoć svojim kolegama.

"Mi smo sada na bezbednoj teritoriji. Ali tamo je ostalo još kolega i apelujemo da se i njima pomogne, oni su u još goroj sitauciji nego mi. Nemaju hrane, nemaju vode, prodavnice su zatvorene, bankomati ne rade. Nemaju gde šta da kupe, odsečeni su od sveta. Nikakva pomoć njima nije dolazila, mi smo se izvukli", kaže on.

Naš sagovornik prevozi papir, ali dodaje da su u kamionima razne robe, poput granulata, repromaterijala, sirovina, kao i da to roba potiče iz Belorusije, Rusije, a da, kako im je rečeno, Ukrajinici smatraju da tu robu ne treba propuštati.

Podsetimo, srpski kamioni od sinoć prelaze ukrajinsko-rumunsku granicu. Sinoć ih je prešlo 11 kamiona sa registarskim oznakama Srbije, a jutros dodatnih 26 kamiona.

Ambasada u Bukureštu je apelovala juče na vozače kamiona da budu strpljivi imajući u vidu da carinska procedura neće ići onom brzinom koju mi očekujemo, a da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i drugi nadležni organi učinili sve da se taj zastoj okonča i da kamioni krenu.

Najnovije informacije o Ukrajini pratite u našem specijalnom blogu iz časa u čas.

Video: Ekipa Telegraf.rs u prihvatilištu za izbeglice: Ukrajinka Lera konačno bezbedna u Mađarskoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    2. mart 2022 | 18:12

    Sve kamione su propustili, osim srpskih vozaca. Ostavili ih bez goriva i vode i bilo kakve pomoci 7 dana. A ti Srbijo sad pomogni Ukrajincima

  • Sumadinac

    2. mart 2022 | 16:23

    Sinko koliko imaš ti godina.... Sve je to ovde bilo ako ti nisu pričali. I sada ti isti sto su to radili '99 prave kao da to nikada se nije ni desilo....

  • ?

    2. mart 2022 | 16:08

    Ne znam kad ste otisli, znali ste da se sprema rat, slede u turu neka idu poslodavci (gazde).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>