• 21

Vučić: Neverovatna čuda na tržištima, doći će posledice po Srbiju. Formiramo timove za krizu

Srbija formira timove za praćenje stanja sa naftom i gasom na tržištu

  • 21

Naša ekonomija je najbrže rastuća u regionu, ali suočiće se sa nekim problemima zbog sukob Ukrajine i Rusije, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić .

"Događaju se neverovatna čuda na svetskom tržištu. Cena nafte je porasla na 112 dolara po barelu, ne govorim iz godine u godinu nego iz dana u dan. Doći će posledice do nas", rekao je on i podsetio da je skočila i cena gasa.

Zbog toga, Srbija je formirala dva tima, za naftu i za gas koji će pratiti situaciju.

"Formirali smo i tim za žitarice. Skače cena žita na Produktnoj berzi", naveo je on i rekao da ga posebno zabrinjava cena uglja. 

"Sada imamo rezerve za više od dva meseca", kaže on.

"Nismo spremni da nacionaizujemo rusku imovinu. Ako nešto budemo mogli da kupimo od poslovanja, kupićemo, ali nećemo da otimamo", rekao je Vučić. 

Dodao je da je zemlja likvidna i da ima dovoljno zlatnih rezervi, kao i da će država kupiti dodatne količine kako bi se očvrsnule rezerve. 

"Naš bankarski sektor je 100 odsto siguran", dodao je i podsetio da je Aik banka preuzela Sberbanku, te da su depoziti građana sigurni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća danas javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini, tokom kojeg će obavestiti građane o planovima i merama države u cilju zaštite privrednog i finansijskog sistema naše zemlje.

Srbija je danas na skupštini UN osudila napad Rusije na Ukrajinu.

- Pritisci na našu zemlju će biti sve veći, a tek ćemo biti svedoci potpunog rušenja poretka. Videli ste i ono što mogu da predviđam da će neka od sledećih inicijativa biti isključenje Rusije iz UN. To govorim zbog onoga što nama sledi. Posle toga ostaje otvoren prostor i pritisak na NR Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244, posle čega nemamo više pravni osnov na osnovu kojeg možemo da se oslonimo na pravni osnov u međunarodnom pravu. Sledi potom priznanje od strane UN i NATO. To uopšte sve ne isključujem - najavljuje Vučić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    2. mart 2022 | 18:52

    Pre 2 dana smo imali zalihe za najmanje 6 meseci a sad odjednom za vise od 2 meseca... Sto se tice cene goriva u Srbiji je u poslednjih 10+ godina cena bila najvisa tako da me ne cudi da ce sad da skoci opet... Sto se tice rezolucije 1244 to ne postuje niko jer da se to postuje nebi se siptari sepurili na Kosovu nego bi Kosovo odavno bilo vraceno Srbiji. Svet svakim danom postaje losije mesto za zivot a kako su krenuli ameri, nato i eu bagra izgleda nece jos dugo postojati jer kuvaju 3 svetski rat gde ce ratovati 99% drzava protiv ostatka a Rusija spada u ostatak....

  • Zeljko

    2. mart 2022 | 18:33

    Svaka cast,nisu to nasa posla niti su to nase bitke kada su nas bombardovali Rusi su nam davali snaznu moralnu podrsku i pokupili F117 delove i odneli i rekli hvala. A svako oruzje i gas smo platili nismo dobili a mogli smo,ocigledno mi njih gledamo kao bracu oni nas kao daljeg rodju koji se zove samo na mobu da potegne ....

  • Marko Parezan

    2. mart 2022 | 18:28

    Šta Dementni uradi Tramp je bio prijatelj sa svima...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>