• 19
 ≫ 

Sezona u Hrvatskoj opet u problemu: Ugrožava ih i rat u Ukrajini

 ≫ 

Hrvatska ove godine teško može računati na goste sa udaljenih tržišta

  • 19
Hvar

Foto: Pixabay/Hvar

Rezervacije turista za Hrvatsku trenutno su nešto sporije, ali bez većih poremećaja na tržištu, što pokazuje stabilna dinamika turističkog prometa prošle sedmice, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Znamo da je turizmu potreban mir i stabilnost i nadamo se da ćemo što pre stabilizovati situaciju, prvo zbog zaštite života i bezbednosti miliona ljudi, a potom i zbog ekonomske stabilnosti Evrope“, zaključio je Staničić.

„Kada govorimo o događajima u istočnoj Evropi i njihovom uticaju na sadašnje i buduće turističke trendove, trenutno je veoma teško bilo šta predvideti. Međutim, ukoliko se situacija u Ukrajini uskoro ne stabilizuje, realno je očekivati da će ova krizna situacija početi da se preliva i na zemlje najbliže Ukrajini, a samim tim i na celu Evropu“, rekao je Staničić.

On smatra da Hrvatska ove godine teško može računati na goste sa udaljenih tržišta, posebno iz SAD, Kanade i Kine koji Evropu doživljavaju kao jednu destinaciju, dok je s druge strane prednost Hrvatske što je prvenstveno automobilska destinacija, lako dostupna velikim puteva, što u ovim okolnostima predstavlja komparativnu prednost, prenosi Poslovni.hr.

ETC: Oštra osuda ruske invazije na Ukrajinu – negativan uticaj na putovanja

Staničić, komentarišući rat u Ukrajini i moguće posledice po hrvatski turizam i sezonu, citira izjavu Evropske komisije za putovanja (ETC), čiji je potpredsednik, u kojoj predstavnici nacionalnih turističkih organizacija koje okupljaju ETC osuđuju rusku vojna invazija na Ukrajinu i izražavaju solidarnost sa narodom Ukrajine.

„ETC oštro osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava i poziva sve strane da rade na mirnom rešenju. Pri tome se pozivaju svi članovi i partneri ETC-a na saradnju i pomoć u vidu organizacije prevoza, smeštaja i ishrane za sve one kojima je to potrebno. ETC takođe smatra da će ovaj sukob negativno uticati na sektor putovanja i turizma u evropskim zemljama, koje su polako počele da se oporavljaju od pandemije“, rekao je Staničić.

U saopštenju ECT-a se navodi da je „ruska vojna invazija na Ukrajinu u direktnom sukobu sa osnovnim vrednostima evropskog društva i da je treba odmah zaustaviti. ETC oštro osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava i poziva sve strane da rade na mirnom rešenju.

Staničić je dodao da nastavljaju da aktivno prate situaciju, da su u stalnom i svakodnevnom kontaktu sa partnerima i direktorima predstavništava HTZ-a u evropskim zemljama (uključujući Moskvu za rusko i ukrajinsko tržište), te da će HTZ promotivne aktivnosti prilagoditi trenutnom stanju. 

"Znamo da je turizmu potreban mir i stabilnost i nadamo se da ćemo što pre stabilizovati situaciju, prvo zbog zaštite života i bezbednosti miliona ljudi, a potom i zbog ekonomske stabilnosti Evrope“, zaključio je Staničić.

Video: Otkrivamo da li su nemački turisti pohrlili u Hrvatsku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas cudno

    5. mart 2022 | 12:36

    Ma kakvi, oni su uvek na pravoj strani. Imaju oni zapadnjake, koji potrose 2e mimo uplacenog hotelskog aranzmana 😂

  • Boža zemunac

    5. mart 2022 | 14:33

    Sve će to nadoknaditi vaši " Psi rata ".

  • Ruja

    5. mart 2022 | 12:38

    Najlepše more ,divni ljudi lep provod

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>