• 4
 ≫ 

Novi udar na Putinove oligarhe: Oštre sankcije za Usmanova i Šuvalova

 ≫ 

Usmanovu su juče vlasti u Nemačkoj zaplenile luksuznu jahtu čija je vrednost oko 600 miliona dolara

  • 4
Alisher Usmanov Igor Shuvalov Šuvalov Foto: Profimedia/TASS/ddp USA, Profimedia/TASS/ Valery Sharifulin

Velika Britanija i SAD danas su uvele novi paket sankcija koji će uključivati ruske oligarhe, među kojima se posebno izdvajaju Ališer Ušmanov i Igor Šuvalov, saopšteno je.

U saopštenju britanske kancelarije za spoljne poslove navodi se da se ovim vodećim oligarsima uvodi zabrana putovanja u Veliku Britaniju, a takođe će im biti zamrznuta i sva imovina koju imaju u ovoj zemlji.

Ušmanovu i Šuvalovu, koji su inače bliski Putinu, takođe je zabranjeno da sarađuju sa bilo kojim britanskim državljaninom.

- Velika Britanija je uvela nove sankcije vodećim oligarsima. Ovi Putinovi saradnici su sada odsečeni od svojih značajnih interesa u Velikoj Britaniji - navode iz britanske kancelarije za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

Ališer Ušmanov je nekada imao udela u vlasništvu u fudbalskim kluvbovima Arsenal i Everton, a osim toga poseduje i vilu u Hajgejtu koja je procenjena na 48 miliona funti, kao i imanje Saton plejs iz 16. veka.

Imovina Igora Šuvalova u Velikoj Britaniji između ostalog uključuje i dva luksuzna stana u centru Londona čija je vrednost procenjena na 11 miliona funti. On je deo Putinovog užeg kruga saradnika i predvodio je kandidaturu Rusije za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.

U međuvremenu je i Bela kuća saopštila da će sankcije biti uvedene nekim ruskim oligarsima, među kojima su i Ušmanov i Šuvalov, kao i članovi njihove porodice.

Oni će biti odsečeni od finansijskog sistema SAD, njihova imovina će biti zamrznuta i neće moći da je koriste.

- Sankcije će biti uvedene oligarsima za koje se zna da usmeravaju, ovlasćuju, finansiraju, podržavaju ili sprovode aktivnosti ruske spoljne politike - saopštila je Bela kuća.

Podsetimo, Evropska Unija je u ponedeljak uvela sankcije ruskom milijarderu Ališeru Ušmanovu, a vlasti u Nemačkoj su u međuvremenu zaplenile jednu od njegovih jahti Dilbar, čija je vrednost procenjena na skoro 600 miliona dolara.

Video: Lazar iz Ukrajine za Telegraf o situaciji u državi: Svakim danom sve više civilnih objekata strada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • POSTENJE

    3. mart 2022 | 22:26

    Cude se ruski oligarsi sta ih je snaslo. Oduzimaju im imovinu, vesaju ih u Engleskoj. Zar kod tolike velike Rusije oni imovinu drze kod poznatih kolonizatora, kod onih koji su '41. godine pobili 27.000.000 Rusa koji su svoj zivot dali za domovinu i ove koji su se nakupili bogatstva ko zna na koji nacin i odneli ga kod drugih da placaju njima poreze, a ne svojoj zemlji. Pravda je spora, ali dostizna. Kada Bog presudi, tu nema zalbe. Ovo treba da zapamte svi oni koji oslepe od materijalnog bogatstva pa ne vide ni svoju rodnu grudu, svoj narod. To se zove Bozija pravda, koja je jaca od svih na svetu.Svakog stigne!!!

  • Zoki vezure

    3. mart 2022 | 23:05

    Kamo sreće da i našim oligarsima uvedu sankcije. Neznaju ameri sta vise pa svaki dan jednom olgarhu sankcije da bi imali sta da laju. Pocelo sa macke pa idu na kokoske ,šotke patke itd

  • Ja

    3. mart 2022 | 22:51

    Nemam reči za komentar kad bi mogla dala bi ti 1000 +

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>