• 14
 ≫ 

Prijave protiv trgovaca koji ograničavaju prodaju goriva: Evo kolika je fiksna kazna

 ≫ 

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara

  • 14

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je u toku prethodne večeri tržišna inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. stav 1 Zakona o zaštiti potrošača.

Naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara.

Provera je sinoć izvršena na još četiri prodajna mesta: u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije resornog ministarstva.

Podsećamo, kako smo saznali u Vladi Srbije, svega ima u dovoljnjim količinama i Srbija apsolutnog nema nikakvog problema sa snabdevanjemOglasio se i vlasnik Knez Petrola za naš portal, koji je potvrdio da ne treba da bude brige.

- Nema mesta panici, sve je u redu. Točimo sve vrste naftnih derivata u svim količinama koje se traže. Svega imamo u dovoljnim količinima - rekao je Knežević za naš portal.

Pumpa, sipati točiti gorivo

Foto-ilustracija: Shutterstock

U međuvremenu, Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da nema restrikcija u isporuci, te da su država i naftne kompanije obezbedile dovoljno naftnih derivata.

- Objave na društvenim mrežama o restrikcijama i ograničenjima u isporuci naftnih derivata neutemeljene su i neistinite, jer Srbija nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom derivata. I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljne količine nafte i naftnih derivata i nema, niti će biti, bilo kakvih ograničenja u isporuci - izjavio je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

- I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljno derivata za potrebe našeg tržišta, a objave na društvenim mrežama o restrikcijama su neutemeljene, jer nema ograničenja u isporuci. Ako je neka kompanija uvela restrikcije i ograničenja, tržišna inspekcija će to proveriti i postupiti u skladu sa zakonom. Nema nikakvih potreba za stvaranjem zaliha, jer u Srbiji nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom nafte i naftnih derivata. Svega ima u dovoljnim količinama i nema potrebe da se prave zalihe - rekao je Kojčić.

Dodao je da se derivati prodaju po ograničenim cenama na osnovu Uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena naftnih derivata, koja je doneta kako bi se zaštitili potrošači.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    4. mart 2022 | 09:46

    Kaznjavajte debelo i njih i one koji sire paniku o nestasici

  • Endokin

    4. mart 2022 | 09:57

    Pa što da ne ograniče i treba da ograniče jer će svi da pohrlebda lageruju zaluhe pa će veštački napraviti nestašicu. Kako u svim trgovinskim radnjama gde su neke velike akcije ograničavaju količine po kupcu zbog privatnika i tako i treba. Narod je načisto poludeo, opet su počeli da bez potrebe prave zalihe, evo kod mene recimo rafovi sa brašnom, šećerom i uljem ostali prazni...

  • Miroslav

    4. mart 2022 | 11:10

    Na koju online adresu mozemo prijaviti pumpe koje uvode ogranicenja? Ja danas nisam mogao dobiti nafte koliko mi treba za setvospremiranje. Molim vas za adresu dosta je vise ovih ratnih profitera.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>