• 0

Duma iznela nove socio-ekonomske mere: Na stolu i pitanje moratorijuma, lakše dobijanje dozvola

Savezna vlada, kao i konstitutivni entiteti Ruske Federacije ili opštine, imaju pravo da promene suštinske uslove ugovora prilikom kupovine dobara za državne i opštinske potrebe

  • 0
Ruska Duma Foto: Profimedia/AFP

Državna duma usvojila je u prvom čitanju vladin predlog zakona koji sadrži niz socio-ekonomskih mera za podršku građanima i preduzećima.

Dokument omogućava uvođenje moratorijuma na zakazane inspekcije malih i srednjih preduzeća 2022. godine, kao i na zakazane inspekcije akreditovanih organizacija u oblasti informacionih tehnologija do kraja 2024. godine.

I, zarad dobijanja statusa učesnika slobodne ekonomske zone na Krimu, organizacija registrovana van nje samo će morati da ima filijalu ili predstavništvo na poluostrvu. Istovremeno se proširuju ovlašćenja Vlade Ruske Federacije: ona će ove godine svojim aktom moći da dozvoli nastavak delatnosti bez obnavljanja licence (dozvole), kao i dobijanje licenci i produženje njihovog roka, bez obaveznih postupaka ocenjivanja usaglašenosti, plaćanja državne dažbine i plaćanja neophodnih javnih usluga.

Pored toga, biće moguće nepolaganje postupaka ocenjivanja usaglašenosti za trajne licence (dozvole), kvalifikacioni ispit i obnavljanje kvalifikacionih sertifikata.

Savezna vlada, kao i konstitutivni entiteti Ruske Federacije ili opštine, imaju pravo da promene suštinske uslove ugovora (predmet, cena, rok, postupak plaćanja itd.) prilikom kupovine dobara za državne i opštinske potrebe.

Kabinet ministara će takođe 2022. godine moći da uspostavi dodatne mogućnosti za nabavku od jednog dobavljača i dodatne slučajeve ukidanja kazni za neispunjavanje ugovora. Dokument daje mogućnost pravomedicinskim organizacijama da putem elektronskog zahteva za ponudu nabavljaju više proizvoda koji su im potrebni, kao i da, odlukom osnivača, kupuju lekove, potrošni materijal i medicinska sredstva na pojednostavljen način.

Fond socijalnog osiguranja će moći da kupuje opremu i usluge za tehničku rehabilitaciju od jednog dobavljača. Pored toga, maksimalni iznos za kupovinu lekova od jednog dobavljača na recept jednom pacijentu, odlukom lekarske komisije, povećava se sa milion na 1,5 miliona rubalja.

Predlog zakona takođe omogućava da se saveznim zakonima utvrde obeležja urbanističke delatnosti 2022. godine i do 1. januara produžava mogućnost da članovi samoregulatorne organizacije dobijaju kredite na teret kompenzacionog fonda. Takođe, po usvajanju zakona, Kabinet ministara će ove godine svojim aktom moći da utvrdi određene karakteristike uređenja pravnih odnosa u zajedničkoj izgradnji i pojednostavi procedure za dobijanje državnih i opštinskih usluga.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>