• 0
 ≫ 

Roscosmos stopirao isporuke SAD, ali zašto ih to ne brine: Ovaj milijarder im je novo "utočište"

 ≫ 

ULA, privatna kompanija za svemirski transport, u procesu je napuštanja svoje linije raketa Atlas u korist nove linije raketa, pod nazivom Vulcan

  • 0
Uspešan let rakete Džefa Bezosa sa šest putnika Foto: Tanjug/AP

Ruska svemirska agencija Roscosmos više neće isporučivati raketne motore ruske proizvodnje Sjedinjenim Državama, rekao je šef agencije, Dmitrij Rogozin, na državnoj televiziji, okončavajući tako višedecenijski odnos između američkih i ruskih proizvođača raketa.

- Doneli smo odluku da obustavimo isporuke raketnih motora NPO Energomash Sjedinjenim Državama - rekao je Rogozin, a prenosi ruski novinski sajt TASS. "Da vas podsetim da su ove isporuke bile prilično intenzivne negde od sredine 1990-ih", dodao je.

- Neka lete u svemir na svojim metlama - takođe je rekao Rogozin.

TASS je izvestio da će se zabrana odnositi na motore RD-180 koji pokreću rakete Atlas V, američkog raketnog proizvođača United Launch Alliance (ULA).

Ali, generalni direktor ULA, Tori Bruno, rekao je preko Tvitera da je ULA već preuzela isporuku RD-180 koji su joj potrebni u bliskoj budućnosti i ne predviđa da će posledice ruske invazije na Ukrajinu imati bilo kakav uticaj na njihove operacije.

ULA, privatna kompanija za svemirski transport, u procesu je napuštanja svoje linije raketa Atlas u korist nove linije raketa, pod nazivom Vulcan, koja će koristiti motore američke raketne kompanije Džefa Bezosa, "Blue Origin".

Nije jasno kada će ta raketa biti spremna za let.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>