• 9
 ≫ 

Počinje srpski Davos: Biznis elita opet na Kopaoniku, vraća se stari format

 ≫ 

Glavna tema ovogodišnjeg, 29. po redu KBF-a, biće "Srbija 2030: Agenda održivog razvoja"

  • 9
KOPAONIK GEOPOLITIKA BRNABIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kopaonik biznis forum (KBF) ili, poznat i kao srpski Davos, počinje danas na Kopaoniku i posle jednogodišnje pauze vraća se svom tradicionalnom formatu.

Popularni srpski Davos je prošle godine održan u maju, u Beogradu, zbog pandemije virusa korona.

Najznačajniji ekonomski događaj u zemlji u organizaciji Saveza ekonomista Srbije ponovo će, od 6. do 9. marta, biti održan u Kongresnom centru poznatog hotela na Kopaoniku. Za četiri dana trajanja forum će okupiti oko 1.000 učesnika i planirana su 33 panela, gde će govoriti oko 200 panelista.

Glavna tema ovogodišnjeg, 29. po redu KBF-a, jeste "Srbija 2030: Agenda održivog razvoja".

Forum će početi danas, tzv. nultim danom, kada će se razgovarati o makroekonomskim trendovima, prognozama ekonomskih kretanja za Zapadni Balkan i Srbiju, kao i o IT sektoru i startapima.

Uveče će biti organizovan i tradicionalni koktel dobrodošlice, a ovo je agenda.

Tema prvog dana

Sutra se zvanično otvara forum, a glavna tema biće ekonomska i politička dešavanja u Srbiji i regionu, o čemu će kroz uvodna izlaganja govoriti guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković, i ministar finansija, Siniša Mali.

Specijalni gost šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Jan Kejs Martejn, govoriće o dometima makroekonomske politike u Srbiji. Panel diskusija će početi temom "Pandemija i održivo finansiranje zdravstva u Srbiji", a govoriće se i o osnaživanju digitalne ekonomije, uticaju industrije 4.0 na novu ekonomiju, budućnosti Evrope, regionalnoj saradnji, zagađenju vazduha, bici za talente, budućnosti inovativne industrije.

Završni panel prvog dana nazvan je "Srbija kao domaćin- perspektiva zajednice investitora", a na njemu bi, između ostalog, valjalo očekivati analizu poslovanja u Srbiji iz ugla investitora.

Kopaonik panaorama sneg skijalište Kopaonik / Foto: Shutterstock

Drugi dan KBF-a

Utorak, 8. mart, rezervisan je za panele posvećene energetskoj politici, digitalizaciji javnih usluga, sektoru nekretnina, odnosno prelasku na ekološku i održivu gradnju, izazovima zelene tranzicije, položaju žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, veštačkoj inteligenciji u donošenju optimalnih odluka, životnoj sredini kao prioritetu najvišeg nivoa, zatim bankarskom sektoru, odnosno tome da li je završena konsolidacija u njemu, reformi poreske uprave.

Predviđeno je da se toga dana učesnicima, kao specijalni gost obrati potpredsednik Rimskog kluba, Karlos Alvarez Pereira.

Završni dan

Trećeg, poslednjeg dana govoriće se o mladima i šta oni očekuju od zajednice, te da li digitalizacija vodi renesansi zdravstvenog sistema. Forum će biti završen razgovorom sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će intervju voditi član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije, Dragan Ðuričin.

Pored premijerke i ministra finansija, na KBF-u će iz Vlade Srbije govoriti i ministarke Zorana Mihajlović, Marija Obradović, Darija Kisić i ministar Tomislav Momirović.

Osim domaćih ekonomista, akademika, analitičara, privrednika očekuje se i učešće predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija, kao i privrednih komora zemalja našeg regiona. Organizatori najavljuju da će skup biti održan uz poštovanje zdravstveno- bezbednosnih mera.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>