• 0
 ≫ 

Stari lisac uvek korak ispred drugih: Za tri dana kupio više od 60 miliona akcija ovog diva

 ≫ 

Deonice koje poseduje Bafetova imperija u naftnom divu vrede 5,1 milijardu dolara

  • 0
Voren Bafet, Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

U svom godišnjem pismu akcionarima, objavljenom pre manje od nedelju dana, Voren Bafet se požalio da pronalazi "samo malo toga što nas uzbuđuje" na tržištima akcija.

Međutim, nova prijava SEC-a (Securities and Exchange Commission) od petka uveče otkrila je da je neko u Berkšir Hataveju, bilo sam Bafet ili njegovi portfolio menadžeri, veoma uzbuđen zbog kompanije "Occidental Petroleum Corp".

Od petka, Berkšir poseduje 91,2 miliona običnih akcija naftnog giganta iz SAD. Inače, obične akcije predstavljaju deo kapitala akcionarskog društva, izražen kroz vlasničku hartiju od vrednosi.

Deonice koje poseduje Bafetova imperija u naftnom divu vrede 5,1 milijardu dolara, prema aktuelnim podacima, odnosno 56,15 dolara. Akcije su porasle juče, preneo je CNBC, za 18% i 45% ove nedelje.

Zapravo, cena im naglo raste zajedno sa cenom nafte, koja je skočila na oko 115 dolara po barelu nakon ruske invazije na Ukrajinu. A dok se "Occidental" okupljao, Berkšir je kupovao.

Više od 61 milion akcija koje se sada nalaze u portfelju te kompanije - kupljeno je u sredu, četvrtak i petak, po cenama od 47,07 do 56,45 dolara.

Inače, Bafet je među Vukovima s Volstrita poznat i kao "stari lisac", jer dobro ume da proceni investicije.

Video: Vučić: Dešavaju se enormno veliki skokovi cena nafte i gasa, za nas je zabrinjavajuća cena uglja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>