• 28
 ≫ 

Putinov odgovor na sankcije: Ruske banke prelaze na kineski kartičarski sistem?

 ≫ 

Visa i MasterCard su obustavile poslovanje u Rusiji

  • 28
SWIFT, Banke, Udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije, međunarodna bankarska mreža i softver za razmenu poruka Foto: Shutterstock

Nekoliko ruskih banaka reklo je danas da će uskoro početi da izdaju kartice koristeći sistem kineskog operatera kartica UnionPay, zajedno sa ruskom mrežom Mir, nakon što su Visa i MasterCard saopštile da obustavljaju poslovanje u Rusiji, izveštava Rojters.

Što se tiče dve pomenute američke kompanije, odluka o obustavi poslovanja stupila je na snagu odmah.

- Primorani smo da reagujemo nakon ničim izazvane invazije Rusije na Ukrajinu i neprihvatljivih događaja kojima smo bili svedoci - rekao je Al Keli, predsednik i glavni izvršni direktor Visa Inc.

Podsećamo, EU je isključila 7 ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka, premda se najveći zajmodavac u zemlji, Sberbank PJSC, nije našao na listi.

Nakon poteza Visa i Mastercard kompanija, ruski kreditori poput Sberbanke i Alfa-Bank rekli su da "rade na uvođenju UnionPay kartica", koje izdaje kineska finansijska korporacija sa sedištem u Šangaju.

UnionPay je osnovan 2002. godine, a u žižu interesovanja, među multinacionalnim kompanijama koje su prethodno možda bacale senku na njega, došao je usled uvođenja zapadnih sankcija Rusiji.

U tom kontekstu, treba pomenuti i da je Evropa zabranila isporuku novčanica evra Rusiji. U uredbi piše da se zabranjuje prodaja, snabdevanje, transfer ili izvoz novčanica evra u Rusiju.

Sberbanka, kako se navodi u saopštenju, "radi na mogućnosti izdavanja kobrendiranih Mir-UnionPay kartica; kasnije ćemo vas obavestiti o vremenskom okviru za izdavanje".

UnionPay Visa i MasterCard kartice Foto: Shutterstock

U međuvremenu, Alfa banka je saopštila da "već radi na pokretanju kartica na UnionPay-u, kineskom nacionalnom platnom sistemu".

Kako javljaju ruske novinske agencije, Rosbank, Tinkoff Bank i Credit Bank of Moscow (MKB) takođe rade na izdavanju UnionPay kartica.

Video: Miloš Petrović: 3 lekcije koje bih voleo da sam znao pre nego što sam postao preduzetnik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    6. mart 2022 | 15:18

    Dok se ne unisti zapadni monetarni i platni sistem mira u svetu ne moze da bude. Iza tog sistema stoje Rotsildi, Rokfeleri, Morgani,.... Oni imaju privatne stamparijepoput FED u USA i oni kontrolisu stampanje USD, GBP, EUR, CHF. Oni kontrolosu sve karticne sisteme sem UNIONPAY iz NR KINE i sada je vreme da ceo svet pređe na taj sistem, a treba da usledi trajna zabrana za VISA, MASTER, AMERICAN EXPRESS, DINERS,... A onda sve slobodne zemlje do potpune promene globalnog sistema da izbace kao Orban MMF, SOROŠA i sve NVO kao spijunske i razarajuce organizacije, i sve ih proglasiti za spijune koji dobiju i cent iz inostranstva. A sve stranke zabraniti finasiranje iz budzeta pa oni koji ih podrzavaju neka plate iz svog dzepa i da vidimo koliko ih podrzava IDEJU zaista.

  • Goran

    6. mart 2022 | 15:23

    Sto tako niste reagovali kad je nicim izazvan SAD bombardovao Srbiju...Libiju...Siriju....Afganistan....Irak....

  • Sad...

    6. mart 2022 | 14:52

    ... će se neko suočiti sa praktično poplavom dolarskih obveznica na berzama... sve će se lupiti o glavu lučonošama sa zapada... he, he... ukinuli im SWIFT, dok ovi odavno imaju komplementarni sistem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>