• 0
 ≫ 

Gvozden sređuje svoj voćnjak, robu natovari na traktor i pravac pred fabriku: Budimka preporodila požeški kraj

 ≫ 

Samo godinu dana od otvaranja, fabrika je otkupila 15.000 tona voća i povrća

  • 0
Požega, radnici, Budimka, voće Foto: RINA.rs

Nakon propale privatizacije, stečaja i bankrota, domaća kompanija "ITN" iz Beograda 2020. godine kupila je ovo preduzeće i praktično krenula iz početka. Potpuno devastirane hale i proizvodni pogoni su renovirani, a pred kapijama ove fabrike ponovo čekaju voćari koji ovde imaju siguran plasman. U ovoj fabrici čuvaju se stare recepture ali usvajaju i nove, a mesto u proizvodnim pogonima našli su kako bivši radnici tako i mladi ljudi, kojima je ovo prvo zaposlenje.

Gvozden Polić iz požeškog sela Pilatovići, već uveliko priprema svoj voćnjak, njegove jabuke i kruške otkupiće Budimka. Za njega je ponovno otvaranje ove fabrike, sigurno tržište i razlog da ne odustane od voćarstva.

- Pre dve godine sam čuo da treba ponovo da se otvori Budimka. Obradovao sam se jer mi je to pred kućom i lakše mi je da pokupim jabuke i natovarim na svoju prikolicu u rinfuzi, nemam muke sa sanducima - kaže Gvozden za RINU.

A otvaranje ovog požeškog giganta koga je iz pepela podigla "ITN grupa" iz Beograda, obradovala je i radnike. U proizvodnim pogonima posao su našli ne samo bivša radna snaga već i nova, kojima je ovo prvo zaposlenje. Džemovi, marmelade, sokovi, voćni koncentrati ali i slano-kiseli program pripremaju se po oprobanim recepturama ali se osluškuju i potrebne novih mladih potrošača.

- Neke recepture smo prilagodili novim zahtevima tržišta, ali prepoznatljiv asortiman iz starih vremena fabrike je proširen pa su uvedene neke linije proizvoda kao što su niskokalorični džemovi. Sve u cilju da i proizvođači voća i povrća budu oslonjeni na nas u onoj meri koliko i mi na njih, da crpimo izvore sirovina iz Srbije - v.d. direktora proizvodnje Marina Bukvić.

Višak se izvozi za Evropu i Kanadu

Najveća potražnja je trenutno za voćnim koncentratima, pa stoga u ležnom podrumu ove fabrike u svakom trenutku, u 80 cisterni skladišti se po 25 tona ovog blaga. Svaki višak koncentrata se izvozi za Evropu i Kanadu.

Planovi za budućnost ove kompanije veoma su ambiciozni. Samo godinu dana od otvaranja, Budimka je otkupila 15.000 tona voća i povrća. Ove sezone u planu je da se otkup udvostruči.

- Pripremamo se polako, dogovaramo se sa našim ljudima pripremamo teren - rekao je vlasnik ITN grupe Aleksandar Marković.

Ova fabrika u potpunosti je okrenuta budućnosti, pa su zato već posle godinu dana, od početka proizvodnje krenuli u implementaciju dualnog obrazovanja i potpisali ugovor sa Poljoprivrednom školom "Ljubo Mićić" iz Požege.

Menadžer za ljudske resurse u kompaniji Maja Marković rekla je da je želja kompanije da se osnaže mladi i da se širi tim sa mlađima koji donose više energije i ideje za unapređenje rada.

Video: Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>