• 0
 ≫ 

Zbog rata u Ukrajini moguć pad ekonomskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu

 ≫ 

"Rat u Ukrajini će najviše uticati na cene energenata, pre svega gasa iz Rusije"

  • 0
KBF Foto: Tanjug

Panelom Prognoze ekonomskih kretanja za Zapadni Balkan, počeo je ovogodišnji, 29. po redu Kopaonik biznis forum, sa koga je poručeno da se ovaj region lane dobro opravljao od pandemije, da je zanimljiv za ulaganja, ali i da će dalje prognoze kretanja ekonomskih parametara biti menjane zbog događaja u Ukrajini.

Tako je menadžerka Sektora za makroekonomiju, trgovinu i investicije Svetske banke Čakeri Džasmin istakla da oni sada ažužiraju prognoze i da će u aprilu izaći sa regionalnim projekcijama.

''Rat u Ukrajini će najviše uticati na cene energenata, pre svega gasa iz Rusije, kao i na porast inflacije. Za očekivati je i da bi hrana mogla poskupeti, a nije isključeno da će se negativno odraziti i na investicije“, istakla je ona, uz ocenu da se očekuje pad u ekonomskim aktivnostima u regionu.

Optimističniji je bio zamenik direktora za ekonomije i politiku zemalja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sanfej Piter koji je naveo da su prognoze EBRD oko ulaganja u Zapadni Balkan optimistične i istakao da ovaj region ima dosta pozititvinih strana, kao što su otpornost i stabilnost.

Kao pozitivno je naveo da inflacija u regionu, iako raste, nije van kontrole, prenosi Tanjug.

“Iz ugla naše banke mogu da kažem da ima interesovanja za ulaganje u ZB. Lane smo uložili više od milijardu evra, od toga pola u Srbiju a postoji interesovanje za ulaganje u ovaj region i dalje“, istakao je on.

Naveo je da se previše oslanjamo na ugalj i fosilna goriva, i izrazio nadu da će se to promeniti.

Naglasio je da EBRD podržava regionalnu integraciju Zapadnog Balkana.

Predsednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić je istakao da se u Hrvatskoj kao jedinoj članici Evropske unije iz regiona ZB, oporavlja i stopa rasta i tržište radne snage, ali da postoji veliki problem sa korupcijom i u tom smislu se, kako je ocenio, Hrvatska sasvim uklapa u Zapadni Balkan.

Istakao je da Hrvatska početkom sledeće godine uvodi evro i naveo da se ne očekuju veći problemi zbog toga, jer se i inače dosta radi sa Evropom.

Video: Deveti dan sukoba: Ovako izgledaju ukrajinske ulice nakon nemira

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>