• 0
 ≫ 

Treba im 12 minuta nedeljno da razdvoje otpad: Koliko greše u tome?

 ≫ 

Udeo pogrešno razvrstanog otpada je uglavnom nizak, ali se konstantno provlači jedna greška...

  • 0
beč - otpad Foto: Felicitas Matern

Bečki sekretarijat zadužen za otpad svake godine preuzme 100.000 tona papira, 35.000 tona stakla, 70.000 tona organskog otpada i 12.000 tona plastičnih flaša, kartona i limenki.

Udeo pogrešno razvrstanog otpada je uglavnom nizak.

Nepravilno se odlaže oko tri odsto papira, jedan odsto stakla i tri odsto organskog otpada. Greška koja se uporno ponavlja jeste ubacivanje obojenog stakla u kontejnere za prozirno staklo, što uzrokuje probleme u proizvodnji recikliranog prozirnog stakla.

Najviši procenat pogrešnog razvrstavanja otpada odnosi se na električne uređaje koji se u čak 10% slučajeva odlažu u kontejnere za plastičnu i metalnu ambalažu, umesto na predviđenim deponijama.

Bečki serkretarijat takođe apeluje na građane da kartone, pre odlaganja, smanjuju.

Austrijska kompanija za reciklažu optada ARA sprovela je ispitivanje javnog mnjenja o razvrstavanju otpada. Od 1.065 ispitanika, uzrasta iznad 14 godina, 96 odsto smatra da je razvrstavanje otpada važno, a 34 odsto je izjavilo da će ubuduće preciznije odvajati otpad.

Ispitivanje je pokazalo da građani, u proseku, 12 minuta nedeljno utroše na razdvajanje otpada. Novom izmenom pravilnika o ambalaži plastika i metal će se od 2025. godine širom Austrije odlagati

zajedno. Time bi trebalo da se poveća obim sakupljanja otpada, pojednostavi razdvajanje i smanje

troškovi trasnporta.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>