• 1
 ≫ 

Turski Erenli završio prvu fazu fabrike u Leskovcu: "Od jula će ovde raditi 340 radnika"

 ≫ 

Leskovac smanjio broj nezaposlenih za 2.041 pa je stopa nezaposlenosti smanjena za za 5 odsto.

  • 1
Auto delovi Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu.

"Sećam se kada je ovo bila prazna livada i kada samo rekli da ćemo ovde da gradimo fabrike, svi su nas u čudu gledali", rekao je Vučić.

"Danas želim kompaniji Erenli da kažem 'Dobrodošli'. Od jula će ovde raditi 340 radnika", kazao je Vučić,

On je istakao činjenicu da je Leskovac smanjio broj nezaposlenih za 2.041 pa je stopa nezaposlenosti smanjena za za 5 odsto.

"Biće sve završeno za tri meseca i kreće proizvodnja", najavio je Vučić, dodavši da će fabrika biti orijentisana na izvoz.

"Oni proizvode creva i za Dajmler, Mercedes, Fijat, Porše... Odavde će se izvoziti za najvažnije svetske kompanije", naglasio je.

Cena gasa na istorijskom maksimumu

Predsednik Srbije je rekao da je cena gasa na istorijskom maksimumu, a isto će biti i sa cenom nafte.

"Ako donesu odluku od nema ruske nafte, onda će to biti puta dva ili tri od istorijskog maksimuma. Rublja je pala 38 posto, evropske banke propadaju na neverovatan način. Ceo svet se ruši pred nama. Sve ono što smo znali da postoji, odjednom pred našim očima nestaje. Neću to da krijem", izjavio je Vučić.

Turske kompanije su bile zabrinute zbog rasta struje u Evropi i svetu, otkrio je Vučić. "Dobrodošli u Srbiji i da dugo ovde ostanete. Čestitam Leskovčanima na još jednom fabrici", rekao je predsednik. "Nadam se da danas više niko ne može da kaže za Leskovac da je mesto bez perspektive", dodao je.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

"Šest miliona evra smo uložili u bolnicu u Leskovcu i očekujem još mnogo ulaganja ovde, kako bi budućnost ljudi ovde bila bolja"; rekao je. "Leskovac više neće nikada imati problema sa finansijama, neverovatna je promena koju sam video ovde", dodao je.

Turska kompanija “Erenli” u Leskovcu danas obeležava završetak prve fazu radova na izgradnji fabrike za proizvodnju sistema za cirkulaciju automobilskih tečnosti, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je po dolasku u Leskovac održao sastanak rukovodstvom kompanije.

Pored predsednika, obeležvanju završetka radova prisustvovali su ministarka privrede Anđelka Atanasković, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović...

Erneli uložio skoro 17 miliona evra 

"Erenli" je u ovaj pogon investirao 16,6 miliona evra, do kraja prethodne godine zaposlio je petnaestak inženjera i tehničara, a tokom ove godine će zaposliti oko 150 radnika.

Ukupno bi do kraja investicionog ciklusa 2025. godine u ovoj fabrici trebalo da bude zaposleno 338 radnika.

Turska kompanija će delove koje bude proizvodila u leskovačkom pogonu izvoziti u Španiju, Italiju, Portugaliju i Nemačku.

Predstavnik “Erenlija” Fikret Ajnibal izjavio je na početku izgradnje fabrike, sredinom oktobra prošle godine, da se kompanija odlučila za Leskovac, zato što je taj grad postao srpski centar za automobilsku industriju.

Naveo je da su prethodno svoje pogone u ovom gradu otvorili britanski “Aptiv”, južnokorejska “Jura” i domaća firma “Autostop”, koji proizvode komponente za autoindsutriju.

Grad Leskovac i Republika Srbija su izgradnju “Ertenlijevog” pogona subvencionisali poklonivši kompaniji sedam hektara zemlje u Zelenoj indsutrijskoj zoni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>