• 0

Odobreno više od 700 miliona dolara za Ukrajinu: U narednim mesecima još 3 milijarde

Banka je navela da nastavlja da radi na još jednom paketu podrške Ukrajini vrednom tri milijarde dolara u narednim mesecima

  • 0
Papa Franja Vatikan Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Svetska banka je saopštila da je odobrila paket zajmova i bespovratnih sredstava za Ukrajinu, u iznosu od 723 miliona dolara, u trenutku kada se ova zemlja bori protiv ruske invazije.

Paket koji je u ponedeljak odobrio izvršni odbor uključuje dodatnih 350 miliona dolara na prethodni kredit Svetske banke, uvećan za još oko 139 miliona dolara kroz garancije Holandije i Švedske, navodi banka u saopštenju, a prenosi Rojters.

U ovaj iznos ulazi i 134 miliona dolara grantova iz Britanije, Danske, Letonije, Litvanije i Islanda, kao deo povereničkog fonda koji će nastaviti da prima donacije u ime Ukrajine, dok je Japan obezbedio paralelno finansiranje od 100 miliona dolara.

Portparol Svetske banke izjavio je da se "očekuje da će sredstva biti prebačena vladi Ukrajine u narednih nekoliko dana". Saopšteno je da će podrška kroz "brzu isplatu" pomoći ukrajinskoj vladi da pruža vitalne usluge, plaća bolničke radnike, finansira penzije i nastavi socijalne programe.

"Organizacija Svetske banke preduzima brze akcije kako bi podržala Ukrajinu i njen narod u suočavanju sa nasiljem i ekstremnim poremećajima izazvanim ruskom invazijom", poručio je predsednik Svetske banke, Dejvid Malpas, u saopštenju.

Banka je navela da nastavlja da radi na još jednom paketu podrške Ukrajini vrednom tri milijarde dolara u narednim mesecima i dodatnoj podršci za susedne zemlje koje primaju ukrajinske izbeglice, čiji broj trenutno premašuje 1,7 miliona, uglavnom žena, dece i starih osoba, prenosi Rojters.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>