• 0

Ako bi softver skenirao vaš CV, da li biste svakako aplicirali za posao?

Novo istraživanje naglašava da bi korišćenje veštačke inteligencije pri zapošljavanju moglo biti kontraproduktivno

  • 0
Hologram revolucija u biznisu posao Foto: Shutterstock

Ako bi oni koji traže posao znali da kompanije koriste veštačku inteligenciju za popunjavanje otvorenih pozicija, da li bi ih to sprečilo da se prijave za posao?

Odgovor je, prema nedavnoj studiji, da - ponekad.

Istraživači su otkrili da u određenim slučajevima, poput pregleda aplikacija, učesnici studije obično prihvataju određeni stepen automatizacije. Ali, u drugim slučajevima, kao što su intervjui, sugeriše studija, automatizacija bi mogla da odvrati osobe koje traže posao da se prijave za poziciju.

Ipak, kompanije koje se bore sa nedostatkom radne snage sve više se okreću veštačkoj inteligenciji kao metodi koja ima olakšava i ubrzava proces zapošljavanja.

Veštačka inteligencija se, praktično, može koristiti u zadacima kao što su skrining kandidata za posao za osnovne kvalifikacije, provera profesionalnih licenci, procena video izjava, intervjuisanje kandidata i sprovođenje procene kompetencija.

Ali, novo istraživanje naglašava da bi korišćenje veštačke inteligencije pri zapošljavanju moglo biti kontraproduktivno.

Na primer, u jednom delu studije učesnicima su pokazani izmišljeni oglasi za posao, a zatim su ih pitali da li nameravaju da se prijave za tu poziciju. Istraživači su otkrili da, ako je u oglasu za posao navedeno da je korišćena veštačka inteligencija i za proveru kandidata i za obavljanje intervjua - namera učesnika da se prijave na poziciju u proseku iznosi 2,77 na skali od šest tačaka, pri čemu 6 odražava najveću nameru da se prijave.

Ako je veštačka inteligencija korišćena samo za proces skrininga, namera učesnika da se prijave je u proseku 3,73.

U drugom eksperimentu, autori su takođe otkrili da učesnici studije vide prednosti, kao i nedostatke u korišćenju veštačke inteligencije u intervjuu. Učesnici koji su videli oglas za posao u kome se navodi da se putem veštačke inteligencije pregledaju kandidati i vode intervjui - očekivali su da će proces zapošljavanja biti dosledniji u svojim procenama od onih koji su se susreli s objavama sa manje uključenosti veštačke inteligencije.

Video: Miloš Petrović: 3 lekcije koje bih voleo da sam znao pre nego što sam postao preduzetnik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>