• 10

Mihajlović: Struja i gas neće poskupeti, ostaju ograničenja za cene goriva

Kaže da Srbija dobija gas iz dva pravca i da bismo bili u velikom problemu u ovoj situaciji da je ostao samo pravac preko Ukrajine i Mađarske

  • 10
Konferencija Zajedno za okončanje dečjih brakova Zorana Mihajlović Gordana Čomić deca brakovi Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Potpredsednica vlade i ministarka energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da u Srbiji ima dovoljno energenata i da neće biti povećana cene struje, toplotne energije i gasa, kao i da će ostati određena ograničenja cene naftnih derivata, ali da će biti napravljen bolji balans između veleprodajen i maloprodajne cene.

Vlada je ograničila maksimalnu cenu benzina 95 na 171 dinar i dizela na 179 dinara, što ističe 12. marta.

Na pitanje da li će, ipak, doći do poskupljenja cene goriva pošto neće biti nastavljena postojeća uredba o ograničenju, ministarka je rekla da je nafta na berzi pre godinu dana bila 60 dolara za barel, dok je sada 135 dolara.

- Zbog toga smo uveli ograničenja na maloprodajnu cenu i razmatramo sada sa ministarstvima finansija i trgovine, ali ostaće uredba na snazi, videćemo kako da napravimo bolji odnos između veleprodajene i maloprodajene cene - dodala je.

Takođe je rekla da država još nije razmatrala o eventualnom otkupu ruskog udela u NIS-u.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara na Kopaonik biznis forumu, da li će država otkupiti udeo od Gasproma i da li je do sada bilo reči o tome.

Kaže da Srbija dobija gas iz dva pravca i da bismo bili u velikom problemu u ovoj situaciji da je ostao samo pravac preko Ukrajine i Mađarske. Podsetila je da je u Srbiji izgrađen gasovod Balkanski tok i da gas dobijamo preko Bugarske.

- Imamo napunjeno skladište gasa Banatski dvor i za sada stvari funkcionišu. Ako dođe do drugih problema i prestane dotok gasa, imamo mogućnost korišćenja Banatskog dvora, supstituciju gasa drugim energentima ili da kupimo gas od drugih skladišta u Evropi - navela je Mihajlović.

Poručila je da "ne misli da će privreda i građani ostati bez gasa i da za sada stvari funkcionišu; sve ide kao i pre".

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>