• 6

Bajden spreman da već danas zabrani uvoz ruskih energenata?

Pominju se ruska nafta, tečni prirodni gas i ugalj

  • 6
Džo Bajden, Nensi Pelosi Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena spremna je da već danas uvede zabranu uvoza ruskih energenata u SAD, bez učešća evropskih saveznika, izveštava Blumberg, pozivajući se na upućene izvore.

Zabrana će obuhvatiti rusku naftu, tečni prirodni gas i ugalj, tvrde dve osobe koje su govorile za njujoršku agenciju pod uslovom da ostanu anonimne zbog oseltljivosti materije, pre nego što to bude zvanično saopšteno.

Odluka je doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD oslanjaju na rusku energiju, rekao je jedan od sagovornika. Portparoli Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući odbili su da daju komentar.

Ruski gas i nafta su do sada uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje, nakon napada Moskve na Ukrajinu, zbog zabrinutosti za ekonomske posledice koje bi takva odluka imala naročito na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte i prirodnog gasa.

Kanada je takođe najavila zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije.

Ruska nafta je činila oko 3,0 posto svih pošiljki "crnog zlata" koje su prošle godine stigle u SAD, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije, dok su kupovine nafte i naftnih derivata iz Rusije učestvovale u ukupnom američkom uvozu sa oko 8,0 procenata, dodaje Blumberg.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>