• 1

Baltik izlazi iz ruske mreže, pre roka

Baltičke države, Poljska i Evropska komisija potpisale su 2018. godine u Briselu politički sporazum o sinhronizaciji električnih mreža tri baltičke zemlje sa onima u kontinentalnoj Evropi

  • 1
Estonija, zastava Foto: Pixabay.com

- Baltičke države zaključile su sporazum da se isključe iz ruske mreže napajanja električnom energijom i da se sinhronizuju sa evropskom mrežom pre 2025. godine - izjavila je parlamentarna sekretarka Ministarstva ekonomije, Ilze Indrikson, na sastanku skupštinske komisije za javne rashode i revizije, prenosi letonski radio-televizijski portal LSM.

Kako je rekla, "Letonija se sa Estonijom i Litvanijom saglasila da ne treba odlagati projekat sinhronizacije sa evropskom mrežom do 2025. godine jer se to može učiniti ranije".

- Ministar ekonomije Janis Vitenbergs obratio se Evropi za podršku kako bi se ove odluke brže sprovele - dodala je Indrikson i napomenula da će "prevremeno isključenje zahtevati dodatna finansijska sredstva, ali da će već sada obezbediti mnogo veću sigurnost u snabdevanju strujom".

Baltičke države, Poljska i Evropska komisija potpisale su 2018. godine u Briselu politički sporazum o sinhronizaciji električnih mreža tri baltičke zemlje sa onima u kontinentalnoj Evropi.

Očekuje se da će do 2025. godine baltičke zemlje morati konačno da napuste energetski prsten BRELL (Belorusija, Rusija, Estonija, Letonija, Litvanija) i da se povežu na energetski sistem kontinentalne Evrope, što će im omogućiti da ostvare „energetsku nezavisnost od Rusije", prenosi portal RIA Novosti.

Video: Mali: U doba najveće ekonomske krize Srbija najbrže napreduje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dante

    9. mart 2022 | 22:17

    Biće sve teze Ekonomski reset iza sebe ostavlja jad i bedu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>