• 2
 ≫ 

Država odvaja više novca: Pomoć za mlade, siromašne i teže zapošljive kategorije

 ≫ 

Ministarka je istakla da je za ovu godinu predviđeno još više sredstava za mere zapošljavanja, 6,2 miljlarde dinara.

  • 2
Darija Kisić Tepavčević, kopaonik Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je danas, na Kopaonik biznis forumu, da će država dati još veću podršku mladima, siromašnim i teže zapošljivim kategorijama stanovništva.

Kisić Tepavčević je rekla da je cilj da se stvori tržište rada koje je podjednako dostupno svim građanima i da to predviđa i strategija država za period do 2026. godine.

Navela je da su teže kategorije stanovništva još uvek žene starije od 55 godina, zatim mlađe osobe od 30 godina, osobe sa invaliditetom, Romi, stanovnici ruralnih područja i posebno žene, kao i da su sve mere usmerene kao ovim najosetljivijim grupama.

Ministarka je rekla, na otvaranju trećeg, završnog dana foruma na Kopaoniku, da se razvoj Srbije u okviru Agende održivog razvoja do 2030. godine odnosi na tri velike oblasti - ekonomsku, socijalnu i ekološku.

Istakla je da je rad tog resora usmren na davanje podrške svima koji imaju socijalne potrebe ili su ograničeni u zadvoljavanju potreba, prava i uslova.

"Svaki građanin Srbije ima podjednaku važnost i potrebna je podrška države, kao vetar u leđa koji će svakom pojedincu dati mogucnost da doprinese putu napretka", poručila je ona.

Kaže da je država aktivnim merama zapošljavanja pomogla desetine hiljada građana u 2021. godini, kao i da je direktnu finansijsku podršku dobilo oko 20.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Ministarka je istakla da je za ovu godinu predviđeno još više sredstava, 6,2 miljlarde dinara.

Kancelarija, biznis, tim lider Foto: Shutterstock

Kazala je da je usvojen i Zakon o socijalnoj karti - koji treba da počne da se primenjuje u martu ove godine da će te karte objediniti sve parametre za socioekonomski status pojedinca i omogućiti ravnomernu raspodelu svih prava i pomoć države.

"Nije više potrebno da se ide od šaltera do šaltera, kada se ubaci vaš matični broj objedine se svi podaci, kao i osoba koje su direktno vezane sa vama, na primer, imovinskog statusa, iz katasatra i slično, što omogućava brzu rekaciju za pomoć države", objasnila je ona.

Dodaje da je ponosna što je usvojen i Zakon o socijalnom preduzetništvu.

Takođe, istakla je da je 63 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom dobilo direktnu finansijsku podršku za plate zaposlenih i repromaterijale i da se svake godine poveća broj preduzeća koja dobijaju tu vrstu podrške.

"Jako je važna podrška mladima i teže zapošljivim kategorijama, želimo da omogućimo mladima da mogu odmah da počnu da rade i iskoristimo najveći potencijal".

Ministarka kaže da je početa prva faza programa za podršku mladima i da je cilj da u roku od četiri meseca od završetka obrazovanja dobiju ponudu za posao ili im se omogući nastavak obrazovanja.

Kisić Tepavčević je rekla da se program Prva plata pokazao dobro i da je u prvom krugu oko 9.000 mladih dobilo svoju prvu platu i da se za drugi krug prijavilo još više mladih.

"Srbija ide putem razvoja i napretka, ali neophodna je energija svakog od nas", poručila je ministarka.

Video: Otvoren Kopaonik biznis forum: Kisić Tepavčević poručila da je cilj tržište rada dostupno svima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica1062@ gmail.com.

    9. mart 2022 | 14:30

    Podržavam pomoć socijalno ugroženim licima Imam jedno pitanje, sin ima 35 godina, samo tudju negu prima,100 posto invalidnost, nema kuću kod mene je od povrede, na istoj smo adresu ja i mladji on ne, kako da ostvari neka prava, struja ne može, oslobađanje od TV takse, nemože, popust na ništa nismo ostvarili, socijalno nije ugrožen... Tako kažu.Jedino da sam plaća kiriju, sam da živi onda može nešto ostvariti....Kako da to dozvolim, ali država po tom pitanju i takav status tim osoba nisu regulisali u pravilniku....??? Ako znate neki savet javite mi mejlom! Hvala!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>