• 0
 ≫ 

"Ovo je de fakto ekonomski rat": Kremlj izneo listu sankcija koje im je uvela Amerika

 ≫ 

Rusija, rekao je portparol, mora da učini sve što je potrebno da "služi svojim interesima"

  • 0
Džo Bajden Joe Biden ekonomski rat USA Rusija

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Vašington je uveo skoro potpunu zabranu uvoza ruskih energenata i uveo više od 240 novih sankcija ruskim kompanijama, biznismenima, vladinim zvaničnicima i privrednim sektorima zbog toga što je Moskva priznala suverenitet republika Donbasa i njene vojne operacije u Ukrajini. To dalje znači da Amerika vodi ekonomski rat protiv Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija, rekao je portparol, mora da učini sve što je potrebno da "služi svojim interesima" u trenutnoj situaciji kako ne bi izgubila ekonomsku konfrontaciju.

Peskov je uverio da se Rusija unapred pripremila za sankcije Zapada kako bi smanjila njihov uticaj.

Portparol Kremlja je rekao da je Rusija bila i da će ostatiti i dalje „pouzdan garant energetske bezbednosti ne samo za evropski kontinent, već i za svet. Čak i sada, kako možete Vidite, energetski resursi se isporučuju. Rusija ceni svoju reputaciju pouzdanog snabdevača energentima“, rekao je Peskov na pitanje da li Moskva planira da nastavi da isporučuje naftu i gas onim zemljama koje su joj uvele sankcije.

Cene nafte i gasa dramatično su porasle poslednjih nedelja, a nafta Brent je u utorak prešla 125 dolara po barelu, prvi put od 2012. godine. Dan ranije, Brent i VTI su nakratko premašili 139 i 130 dolara po barelu, njihovu najvišu cenu od sredine 2008. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>