• 34

Ove mere Srbija uvodi da izbegne udar krize: Jedna košta 30 miliona evra mesečno

Kako će se Srbija obračunati sa ekonomskim trzavicama koje dolaze iz sveta?

  • 34
Pšenica, kukuruz, brašno, i ulje

Foto: Pixabay, Shutterstock

Država Srbija uvodi nekoliko mera koje bi trebalo da ublaže negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet, a izazvana je energetskom krizom i ratom između Ukrajine i Rusije.

Mere, kako je do sada poznato, najpre se odnose na energente i hranu a cilj je da se zaštiti domaće tržište, potrošači i privreda od cenovnih udara i nestašica roba koje je donela kriza u Ukrajini.

Dalje, jedna od prvih biće odluka da se država odriče 20 odsto akciza na naftne derivate i ukine carina na uvoz nafte iz trećih zemalja. Ta mera bi trebalo da obezbedi snabdevanje NIS-ove rafinerije kao i da utiče na porast cene derivate na pumpama.

Biće zabranjen i izvoz iz Srbije brašna, kukuruza, pšenice i ulja.

Predstavnici Vlade su prethodnih dana isticali da svega imamo dovoljno, ali da su mere spremljene kako bi se izbegla situacija koja se desila u ponedeljak, "kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu".

Prema prvim procenama, smanjenim akcizama budžet će mati smanjen prihod za oko 30 miliona evra mesečno. Preciznije, samo na akcizama bće gubitak od  3,6 milijardi dinara mesečno.

Pšenica, žetva pšenice, ratar, seljak, žito

Foto: Shutterstock

Dovoljno pšenice

Ove godine pšenicom je zasađeno 30.000 hektara više nego 2021. Prethodna godina bila je rekordna po proizvodnji pšenice sa oko 3,7 miliona tona sa 600.000 hektara, dok je ove godine zasejano 630.000 hektara.

Godišnje Srbija potroši do 1,7 miliona tona pšenice.

Kako kažu strunjčaci, najavljene mere zabrane izvoza žitarica ne bi trebalo da se odraze na cenu proizvoda od pšenice u zemlji u naredna dva meseca, jer je na snazi Ureba po kojoj je ograničena cena osnovnih životnih namirnica.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. mart 2022 | 20:46

    Srbija je prezivela na kokuruzu,švaba nam oteo svo zito a ostavio nam kokuruz ,misleci tada da to samo svinje jedu i da ce mo crknuti od gladi,ali nas narod stari je od toga pravio kokuruzno brasno pa od toga pravio proju i puru,da neostane gladan, pa preziveo sve strahote rata i neimastine

  • Pera

    9. mart 2022 | 20:42

    Nema vise po 30€ i 100€ od drzave za koronu? 😵😂

  • Vlada

    9. mart 2022 | 20:59

    Država da se odrekne malo akcize, da pomogne građanima a ne NIS-u... Naftapi neće razliku preliti na maloprodajnu cenu sigurno, razliku će nagurati u džepove

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>