• 7

Otvaranje fabrike kineske kompanije Mint u Loznici: "Investicija od 50 miliona evra je najveća u gradu"

Važno je što u ovakvim trenucima otvaramo fabrike, rekao je Vučić

  • 7

Kineska kompanija MINTH Automotive Europe danas u Loznici otvra fabriku za proizvodnju delova za automobile, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Prolazio sam ovde pre nekoliko meseci i nije izgledalo ovako. Neverovatno kolika je hala. Baš sam srećan, to je 30.000 kvadrata, veliko je. Investicija od 50 miliona evra", istakao je Vučić.

Kako je istakao, velika je stvar da u ovakvim trenucima otvaramo fabrike.

"Šabac je veći od Loznice i važno je da imamo još investicija. Za godinu i po dana biće gotov kompletan auto-put Ruma-Šabac. Most će biti gotov pre roka", rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da ni železara Smederevo neće prestati sa radom.

- Železara u Smederevu neće prestajati sa radom, to je za nas važno zbog rasta BDP, i želim da se zahvalim kompaniji Mint, mnogo su nam pomogli i ovde u sedištu Mačvanskog okruga i u Loznici, a ovaj pogon izgleda izvanredno. Plan da se ovo završi i otvori, početak proizvodnje već u avgustu - rekao je Vučić.

Šta radi Mint?

Gradnja fabrike kineske kompanije Minth Automotive Europe u Šapcu, u Severozapadnoj industrijskoj zoni, prvobitno je planirana da bude završena u aprilu, kada će započeti probnu proizvodnju delova za najveće proizvođače automobila širom sveta.

U proizvodnom pogonu u Šapcu biće zaposleno 170 ljudi što je ujedno najveća investicija u gradu u poslednje dve decenije, vreda 50 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministarka privrede Anđelka Atanasković, gradonačelnik Loznice Miljan Petrović, predsedavajuća Minth grupacije Wei C hing Lein i otpravnik poslova Ambasade Kine Tian Yishu.

Ovo je jedna od većih investicija u Srbiji i najveća investicija u Loznici, u kojoj će se proizvoditi kompomente za kućišta za baterije za električna vozila, kao i ukrasne aluminijumske elemente za karoseriju automobila.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike postavljen je u aprilu 2019. godine. Fabrika u industrijskoj zoni Šepak prostire se na površini od 110.000 metara kvadratnih i trenutno ima 516 zaposlenih.

U fabrici će, kako je ranije, najavljeno, u početku raditi 300 radnika a kasnije još 700. Investicija je vredna oko 100 miliona evra i realizuje se u dve faze.

Mint grupa je ranije imala proizvodnju na oko 30 lokacija u Kini, Tajlandu i Meksiku i delovima snabdevala glavne proizvođače automobila koji imaju 80 odsto učešća na tržištu.

Realizovala je izvoz u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i i jugoistocnu Aziju.

Video: Vučić: Mnogo je važno za našu zemlju da u ovakvim trenucima možemo da otvaramo nova radna mesta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gargamel

    10. mart 2022 | 11:18

    postali smo jeftinija radna snaga od kineza cim otvaraju kompanije u Srbiji. Zlatno doba!

  • Map

    10. mart 2022 | 13:25

    Sve mocne fabrike se otvaraju i svi se utrkuju gde bi plata mogla biti minimalac ili malo ispod

  • Draško

    10. mart 2022 | 11:04

    Rad daje rezultate. A predsednik ima iza sebe mnogo vidljivih rezultata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>