• 2

Redovi za točenje goriva u Parizu: I Evropska centralna banka dala svoj sud

Podaci pokazuju da gas nastavlja da teče bez prekida gasovodom ka Evropi

  • 2
Gorivo, benzinska pumpa, benzin Foto: Pixabay

Ukrajinski operater gasovoda upozorio je na pretnju evropskim zalihama gasa, nakon dolaska ruske vojske na par kompresorskih stanica, iako nije bilo neposrednih znakova prekida tokova robe, preneo je danas FT.

Operater sistema za prenos gasa Ukrajine zahtevao je da ruske trupe i oružane grupe napuste teritoriju kompresorskih stanica u Novopskovu, jer "predstavljaju značajne rizike za nastavak tokova gasa".

Kompanija naglašava da mešanje u tehnološke procese GTS-a (sistema za prenos gasa) stvara značajne rizike po bezbednost kontinuiranog transporta gasa do potrošača u Ukrajini i Evropi", navodi se u saopštenju operatera sistema.

Rusija je vodeći evropski snabdevač gasom i skoro trećina ruskog uvoza ili 41,6 milijardi kubnih metara gasa je prošle godine došlo preko Ukrajine. Evropa se oslanja na Rusiju za 40 odsto svojih potreba za gasom.

Podaci pokazuju da gas nastavlja da teče bez prekida gasovodom ka Evropi. Fjučersi na gas povezani sa TTF-om, evropskom veleprodajnom cenom gasa, pali su u četvrtak za oko 10 odsto na 132 evra po megavat satu, nakon što su u ponedeljak porasli na čak 335 evra.

Evropska centralna banka je takođe "značajno" podigla svoje prognoze inflacije zbog visokih cena energenata i neizvesnosti oko rata u Ukrajini, dodaje agencija AFP.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosac

    12. mart 2022 | 21:29

    Ne lažite. Trenutno sam u Parizu i nema nikakvih redova na pumpama

  • J..

    11. mart 2022 | 09:00

    Dosta smo mi cekali u redovima 90-ih , pa neka i oni vide sta je to

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>