• 0
 ≫ 

Putin: Nastavljamo da ispunjavamo svoje obaveze prema Evropi

 ≫ 

Banka Rusije uvela je privremenu proceduru za gotovinske transakcije za preduzeća

  • 0
Vladimir Putin Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, rekao je danas da podržava ideju spoljnog upravljanja stranim kompanijama koje napuštaju rusko tržište.

Takođe je najavio dobru prognozu za žetvu. U tom kontekstu, Putin je rekao da se ne sme dozvoliti rast cena đubriva u Rusiji.

- Znam da su  izgledi za žetvu generalno dobri. Naši poljoprivredni proizvođači znaju da rade i to su više puta dokazali poslednjih godina. Imamo i dobar izvozni potencijal. Znamo naše partnere, oni pokazuju interesovanje za održavanje kontakata - rekao je Putin.

Putin je pričao i o snabdevanju Evrope i sveta gasom. On je rekao da Rusija nastavlja da ispunjava svoje energetske obaveze.

- Što se tiče onih zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake prema našoj zemlji i ekonomiji, vi i ja dobro znamo da one pozivaju svoje građane da stegnu kaiš, da se toplije oblače. I ukazuju na sankcije koje nam uvode kao razlog za pogoršanje situacije. Sve to izgleda veoma čudno, pogotovo što ispunjavamo sve svoje obaveze u oblasti snabdevanja energentima - rekao je Putin podsećajući da je o tome  pre par dana govorio potpredsednik Vlade Novak.

- Sve, u potpunosti, sve što imamo da snabdevamo, snabdevamo našim glavnim potrošačima, i u Evropi i u drugim regionima sveta - dodao je predsednik.

On je istakao da cene energenata na Zapadu rastu, ali ne krivicom Rusije.

- To nije naša greška već rezultat njihovih pogrešnih kalkulacija, mi sa tim nemamo ništa - rekao je Putin.

Ministar finansija te zemlje, Anton Siluanov, kazao je da će Rusija strana dugovanja otplatiti u rubljama.

- Rusija će otplaćivati spoljne dugove u rubljama, a onda će moći da ih konvertuje u devize kada se ruske devizne rezerve i rezerve zlata odmrznu - precizirao je.

Ustanovljena je posebna procedura za servisiranje spoljnih dugova, uključujući i dugove države. "Spoljne obaveze ćemo otplaćivati u rubljama, a konverziju ćemo izvršiti odmrzavanjem rezervi zlata i deviza", dodao je Siluanov na sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina sa članovima vlade.

Putin je krajem prethodne nedelje potpisao ukaz "O privremenom postupku za ispunjavanje obaveza prema pojedinim stranim poveriocima", koji omogućava otplatu dugova Rusije, njenih regiona i opština, kao i stanovnika Rusije, u rubljama.

Banka Rusije je tada objasnila: dugove poveriocima iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji treba plaćati u rubljama na posebne bankovne račune, ostalima - u rubljama ili, ako postoji posebna dozvola, u valuti duga.

Banka Rusije uvela je privremenu proceduru za gotovinske transakcije za preduzeća:

- važi do 10. septembra;

- rezidentima je dozvoljeno da podižu gotovinu u američkim dolarima, japanskim jenima, funtama i evrima do 5.000 dolara i samo za plaćanje troškove inostranih poslovnih putovanja;

- nerezidenti neće moći da primaju američke dolare, japanske jene, funte i evre u gotovini;

- rezidenti mogu da primaju druge valute bez ograničenja, nerezidenti mogu da primaju druge valute sa svojih računa bez ograničenja;

Video: Mali: U doba najveće ekonomske krize Srbija najbrže napreduje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>