• 1

Mađarska zabranila točenje goriva za strane teretnjake veće od 3,5 tone: "Ima i benzinskog turizma"

Mađarska ima dovoljno nafte i derivata domaća rafinerija radi maksimalnim kapacitetom, ali da se potrošnja poslednjih nekoliko dana utrostručila

  • 1
Gorivo, benzinska pumpa, benzin Foto: Pixabay

Mađarska Vlada zabranila je točenje goriva za domaće kamione veće od 7,5 tona i strane teretnjake veće od 3,5 tone po povlašćenoj ceni od 480 forinti, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Budimpešti Gergelj Gujaš, ministar u kabinetu mađarskog premijera.

Žolt Hernadi, generalni direktor mađarske naftne kompanije "Mol" rekao je da će veći kamioni moći da toče gorivo na posebnim stanicama visokog pritiska gde se gorivo prodaje po tržišnim cenama.

Dodao je da Mađarska ima dovoljno nafte i derivata i da domaća rafinerija radi maksimalnim kapacitetom, ali da se potrošnja poslednjih nekoliko dana utrostručila, sa pet miliona, na 15 miliona litara dnevno.

- Za to su u više od 70 procenata slučajeva odgovorni kamioni i autobusi koji su krenuli da sipaju gorivo na običnim stanicama, umesto kod svojih komercijalnih dobavljača. Deset procenata čini paničnu kupovinu stanovništva, a ima i benzinskog turizma -  naveo je Hernadi a javlja RTS.

Ministar Gujaš je naglasio da će mađarska Vlada obezbediti sigurno snabdevanje potrošača gorivom i čvrsto stoji iza odluke da se benzin i dizel prodaje i dalje po ograničenoj ceni od 480 forinti za litar (oko 152 dinara).

Tu meru Vlada Mađarske je uvela pre tri meseca i produžila njeno važenje do sredine maja. Novom odlukom, Vlada je snizila akcizu po litru goriva za 20 forinti.

Za putničke automobile i poljoprivredne mašine i vozila, bez obzira na zemlju iz koje dolaze i dalje ostaje mogućnost da se bez ograničenja napune rezervoari subvencionisanim gorivom.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>