• 8

Prva žrtva u Evropi zbog skoka cene gasa: Obustavili rad, ugroženo 400 radnih mesta

Zbog visoke cene gasa fabrika obustavila proizvodnju

  • 8
Austrija, benzin, gorivo Foto: Shutterstock

U Austriji je prva fabrika obustavila proizvodnju zbog previsoke cene gasa.

Fabrika papira "Norske Skog" u mestu Bruk an der Mur, koja zapošljava oko 400 ljudi, odlučila je da privremeno obustavi rad. Kompanija se nada da će novi industrijski kotao, koji treba da bude štedljiviji, pomoći, a trebalo bi da bude postavljen u aprilu.

"Cene energenata sa kojima smo trenutno suočeni ne dozvoljavaju poslovanje u Bruku", rekao je direktor kompanije Sven Ombudstvedt.

Zbog cena goriva traže intervenciju države

Takođe, sve su brojniji i glasniji zahtevi za intervencijom države u zaustavljanju rasta cene goriva u nedogled na benzinskim pumpama. Liderka Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Pamela Rendi Vagner smatra da je vreme da država smanji ili ukine PDV na gorivo.

Rendi-Vagner je kazala da bi do kraja godine trebalo obustaviti naplatu PDV na naftne derivate, što bi donelo smanjenje cene za oko 30 centi po litru.

Time bi se smanjili prihodi u budžet države za oko 600 miliona evra.

"Država mora sada delovati, jer su mnogi građani vezani za automobile i nemaju mogućnost da koriste gradski prevoz", podvukla je ona.

Guverner pokrajine Gornja Austrija, Tomas Štelcer, ukazuje da topli dom i mobilnost ne smeju biti luksuz. Cena goriva na benzinskim pumpama se sastoji od cene proizvoda, marže i dva poreza - poreza na naftu (MoeST) i PDV-a.

Natural gas gasovod Foto: Shutterstock

Udeo poreza na benzinu je prošle godine u proseku iznosio 54 odsto, a na dizeli 49 procenata. Sa 1.julom lane, ceni naftnih derivata se dodaje još i "CO2 malus", porez na zagađanje okoline.

I guverner pokrajine Tirol Ginter Plater izjasnio se za smanjenje poreza. Tražio je smanjenje PDV-a i MoeST na naftne derivate i gas.

Međutim, ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger kaže da bi smanjenje PDV-a na naftne derivate predstavljalo kršenje prava EU.

Ekonomski institut „Wifo“ smatra da, ako politički gledano, ne može da se zaobiđe smanjenje PDV-a, to ne treba činiti za gas i naftu, već struju. Samo tako, smatraju ekonomski eksperti, moguće je podstaći veći ekološki energetski miks.

Privredna komora Austrije već je zatražila da se odloži primena naplate "CO2" poreza. To su učinili i auto-moto klubovi ARBOe I OeAMTC, kao i Slobodarska partija Austrije (FPO).

Cena dizela na pojedinim pumapa prešla je već tri evra po litru. U Donjoj Austriji, u mestu Virmla i u Tulnu, benzinske pumpe prodavale su dizel za 3,084 evra po litri, a u Vinernojštatu 3,059 evra. Litar benzina koštao je na tim pumpama 2,790 evra.

Video: Vučić: Ne nasedajte na dezinformacije i provokacije, imamo i hrane i goriva dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    11. mart 2022 | 10:13

    Ako ako, samo neka onu slusaju amere pa ce placati i 5€ za litar, uvodite i dalje sankcije Rusima😂😂😂😂

  • Deda

    11. mart 2022 | 11:45

    Pocelo je, pocelo. SLusajte samo Ameriku, vraticete se na fabricka podesavanja. Od nule bato!

  • Rajkoo

    11. mart 2022 | 11:20

    Trazili ste sada trpite posledice a tek je pocetak

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>